Zaboravljeni gradovi

11/01/2021 12:46

Zaboravljeni gradovi

Postoje misteriozni ili manje misteriozni napušteni gradovi, koji su svoje stanovnike izgubili u jednom dahu ili su ih stanovnici polako napuštali, usled nestašice vode, hrane, prirodnih katastrofa, progona, ratova ili neke druge opasnosti koja je život za ljude u ovom gradu činila nemogućim, nelagodnim, lošim. Ovo su neki od gradova koji su vekovima pusti ali očuvani i zamrznuti u vremenu pa su tako i postali spomenik istorije.

Sukotai

Nalazi se na Tajlandu i brojao je oko čak 80 000 stanovnika. Jedan je od veoma važnih i starih gradova ovog dela sveta. Bio je provincijalski grad Carstva Khemera, osamostalio se u 13. veku i postao glavni grad tada novonastale nezavisne Tai države. 

Grad je potpuno napušten u kasnom 15. ili ranom 16. veku, nakon 1351. godine osnovana je Ayutthaya kao glavni grad suparnika Tai dinastije, što je dovelo do pada uticaja Sukohotaia kao centralnog grada, 1438. grad je osvojen i postaje deo Ayutthaya kraljevstva.

Mohendžo-daro

Mohenjo – daro je nestao bez traga oko 1700 pre nove ere, kao i civilizacije Doline Inda, a ponovo je otkriven tek 1920. godine. 

Grad je bio pravo čudo za doba svog nastanka, što je oko 2600 godina pre nove ere. Nalazi se na prostorima današnjeg Pakistana i brojao je negde oko 35 000 stanovnika. To je bio jedan od prvih urbanih gradova. Njegove ulice bile su planirane, pravljene su mreže gradskih ulica po savršenim uzorcima, što je pravo arhitektonsko čudo onog vremena.

Hatra

Ruševine ovog grada nalaze se u Iraku i svedok su veličine i lepote jedne drevne civilizacije. Grad je spoj helenističke i rimske arhitekture sa orijentalnim ornamentima. 

Hatra je bila glavni grad prvog arapskog kraljevstva. Grad je bio karakterističan po svojim visokim debelim zidovima i tornjevima koji su zadržali nekoliko napada Rimljana. 

Osvojen je 241. godine pre nove ere, tada je uništen i potpuno napušten.

11/01/2021 12:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments