Povratak japanskog Robinzona u civilizaciju nakon 30 godina

04/07/2018 11:20

Povratak japanskog Robinzona u civilizaciju nakon 30 godina

Ovaj Japanac proveo je 30 godina na pustom ostrvu.

Reč je o Mafasumi Nagasaki koji ima 82 godine, a trideset je proveo svojevoljno, na pustom ostrvu.

“Goli pustinjak”

Japanski mediji dodelili su mu titulu golog pustinjaka, jer je napustio civilizaciju i živeo potpuno sam na izolovanom ostrvu.

Masafumi Nagasaki napustio je ostrvo Sotobanari 1989. godine i naselio se na izolovano ostrvo u blizini Okinave. Ovo ostrvo predstavljalo je njegov dom skoro tri decenije. Njegov plan je bio da tu ostane do smrti, međutim vlasti su imale drugačiji naum. Naime, zbog lošeg zdravlja, kako su nadređeni u Sotobanari procenili, Nagasaki je prinuđen da se vrati u civilizaciju, jer više nije u stanju da brine o sebi.

Put samoće

Nagasakija na pusto ostrvo nije dovela nesreća u vidu brodoloma ili pada aviona, on se za ovaj beg od civilizacije odlučio svojevoljno. Tražio je mesto udaljeno od ljudi, harmoniju i mir.

Ali, kako to inače biva, tajne i istine nikad ne ostanu skrivene, pa tako ni ljudi, saznanja uvek “isplivaju na površinu”. Tako je i jednog dana, pre šest godina, otkriven i Mafasumi, u svom otuđenom prirodnom raju. Grupa ljudi koja je istraživala ostrvo uočila je Mafasumija i to je prijavila vlasti. Vest se brzo proširila, te su svi počeli da pričaju o njemu.

Mafasumi navodi da je on zaštitnik ostrva, da je rizikovao svoj život da to bude i da ne želi da ga napusti. Ipak, uprokos njegovim željama, lokalne vlasti su odlučile da ga vrate u civilizaciju.

Izjavio je da nikad nije osetio tugu i da mu je ostrvo pružilo sve što mu treba.

Robinzonu današnjice neće biti dozvoljeno da se vrati na pusto ostrvo. Smešten je u mali stančić u Išigaki, koji mu je vlada dodelila.

Ali kako japanski mediji navode, zdravstveno stanje mu se pogoršalo. On je, naime, stekao određeni imunitet, odnosno razvio je antitela koja su neophodna za život na ostrvu, međutim ne i za bolesti karakteristične u civilizaciji.

04/07/2018 11:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments