Mesto gde se spajaju Atlantski okean i Karipsko more

21/12/2020 16:44

Mesto gde se spajaju Atlantski okean i Karipsko more

Ovo čudo i lepota prirode deo je pejsaža Bahamskog arhipelaga, a čine ga Atlantske duboke vode i Karibske tirkizne presečene tek jednim kamenim puteljkom. Nestvaran prizor i sa mosta stakleni prozor koji spaja dva dela ostrva gde sa jedne strane vaše lice šiba struja okeana, a sa druge strane kad se okrenete zabljesne vas napadno tirkizna voda toplog i plitkog mora.

Mesto na kome se tek dodiruju dubine Atlantika i plitko toplo Karipsko more je ostrvo Eljutera, deo Bahamskog arhipelaga na samo 80 km od glavnog grada Nassau. Ostrvo je  dužine 180 km a širine negde i samo 1.5 km, na tim uskim delovima ostrva, to jest jednom od njih pod nazivom Stakleni prozor, moguće je sa jedne strane gledati u dubine ogromnog Atlantika, a sa druge strane uzivati u tolom plavetnilu Karipskg mora.

Stakleni prozor je jedan od retkih prirodnih mostova od kamena koji već vekovima vezuje severni i južni deo ostrva. No tokom većih uragana ovaj most je više puta urušavan, pa je na kraju i deo mosta izgrađen ljudskom rukom. Most je dužine deset metara, uski je kameni puteljak koji je 1940-ih prvi put nadograđen betonom i delom je napravljen i pravi most, koji se u stvari zove stakleni prozor pa se i ceo kameni prirodni most sada tako naziva. 

Ovaj most se zbog sile vode i mnoštva uragana stalno mora obnavljati. Nakon uragana Floyda 1999. godine most je bio skoro potpuno uništen i posle toga obnovljen, ali i posle više od dvadeset godina, svakodnevno se obnavlja te strana Atlantika te strana Karibskog mora, radovi su stalno u toku i radnici se žale da kako završe jednu pukotinu bukvalno već sutradan uoče drugu i radovi se samo nastavljaju.

21/12/2020 16:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments