Ovako izgleda unutrašnjost glečera na Aljasci

13/01/2015 12:57

Ovako izgleda unutrašnjost glečera na Aljasci

Ako ste se ikada pitali kako izgleda unutrašnjost glečera i to na dubini od 1600 metara sada ne morate više to da zamišljate. Tridesetšestogodišnji Džared Karlon i Džejson Nelson (37 godina), svoju neustrašivost pokazali su spuštajući se duboko u unutrašnjost glečera na Aljasci i fotografišući prizore na koje su naišli.

Džared i Džejson vode treking ture po glečerima, a ovaj put su išli u istaživanje “glečerskog mlina” – vertikalnog udubljenja u unutrašnjosti glečera koje izgleda kao bunar.

– Glečerski mlinovi ulivaju veliko strahopoštovanje. Zamislite vertikalno okno u ledu, duboko 40 spratova, u koji se sliva velika količina ledene vode. Zvuk vode koja se obrušava zaglušuje i što se dublje spuštate, to se voda više rasprskava i postaje sve mračnije. Dodajte svemu tome činjenicu da vam život zavisi samo od vaše znanja i sposobnosti, pri čemu ne smete da napravite ni najmanju grešku – ako se okliznete i padnete, smrt vam je zagarantovana”, objasnio je Džared iz Spokena, u državi Vašington.

– Svi ovi faktori doprinose činjenici da se nalazite na veoma opasnom, ali i neopisivo lepom mestu, jedinstvenom na planeti – dodao je on.

glečer2

Temperatura u unutrašnjosti glečera je četiri stepena iznad nule

– Možda ću najbolje opisati ovaj doživljaj ako kažem da je osećaj kao da visite na konopcu u džinovskoj vertikalnoj plavoj katedrali, dok na vas pada ledena voda, koja proizvodi zvuk nalik na huk teretnog voza koji ograničava vašu sposobnost da mislite. Iskustvo je zaista intenzivno – rekao je Džared.

glečer3

Za kretanje po glečerima koriste standardnu opremu za penjanje

Temperatura unutar glečera je četiri stpena iznad nule. Standardna oprema za penjanje – konopci i klinovi – pomogli su Džaredu i Džejsonu da se probijaju kroz glečer.

Kada su glečeri u pitanju, jedino u šta možete biti sigurni jeste da se neprestano menjaju. Svaki snimak beleži neponovljiv trenutak u vremenu. Svaki put kada pomislim da sam video sve i da više ništa ne može da me iznenadi, uvidim da sam pogrešio. To je ono što me tera da se ovamo vraćam iz godine u godinu – rekao je Džared.

Izvor: Dejli mejl

13/01/2015 12:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments