Priča o socijalnoj anksioznosti koja nas sve dotiče

19/04/2020 15:10

Priča o socijalnoj anksioznosti koja nas sve dotiče

Kada su mediji 2018. godine naširoko pisali o socijalnoj anksioznosti, polazna tačka bile su svetske poznate ličnosti. Krenulo se od Mišel Fajfer koja je tada bila u žiži interesovanja zbog novog filma, koji bi je vratio na glumačku pozornicu pet godina od kako se povukla, tačnije od 2013. godine. 

Raspredale su se različite priče o njenoj pauzi, ali niko nije mogao da pretpostavi da je razlog zdravstvene prirode, dok o tome nije progovorila javno. Dok nije progovorila o poremećaju sa kojim se borila – o socijalnoj anksioznosti.

Ova vrsta anksioznosti poznata je među svima koji se, na neki način, bave javnim poslom. Odnosi se na strah od različitih nepoznatih društvenih situacija u kojima osoba oseća da će biti, ne samo posmatrana, već i vrednovana od strane nekog.  

Ovaj zdravstveni problem zove se još i socijalna fobija.

Osnova socijalne anksioznosti, ili socijalne fobije, je strah od toga da će osoba biti proučavana, da će se o njoj  prosuđivati, ili da će se osramotiti u javnosti. Jedan od načina na koji telo reaguje zbog straha je napad panike koji se često dešava među ljudima.

Dakle, ovaj poremećaj ne mora da se desi samo javnim ličnostima koji su u svetu muzike, glume, manekenstva i sličnih zanimanja. Može da se desi svima nama.

Zato bi trebalo da obratite pažnju na neke od sledećih okidača ove fobije:

  •  Upoznavanje novih ljudi,
  •  Kada se nalazimo u centru pażnje,
  •  Tokom javnih izlaganja,
  •  Nastupi na bini,
  •  Razgovor sa osobama od autoriteta,
  •  Polaganje ispita,
  •  Izlaganje na poslovnom sastanku,
  •  Društvena okupljanja i druge situacije.

Napad panike je jedan od fizičkih pokazatelja, ali to su i crvenilo, nemogućnost disanja, mučnina, preznojavanje, lupanje srca i drugo.

Vivijen Li, Merilin Monro i Mel Gibson su samo neke od poznatih ličnosti koje su imale socijalnu anksioznost. 

19/04/2020 15:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments