Sve što niste znali o crtanim filmovima

06/02/2018 10:59

Sve što niste znali o crtanim filmovima

Da li znate kada su nastali animirani filmovi i da je upravo crtani film Jugoslaviji doneo jedinog Oskara? U nastavku saznajte sve što dosad niste znali o ovoj omiljenoj zabavi, kako za decu, tako i za odrasle.

Ukoliko ste mislili da je Volt Dizni prvi napravio crtani film, prevarili ste se. Iako je on postao jedan od najpopularnijih kreatora dečjeg programa, sa svojim Mikijem Mausom, Dizni nije otac animiranih filmova.

Pročitajte i… Iznenađujuće činjenice o Dizni crtaćima

Prvi crtani film na svetu

Prvi animirani film zvao se “Fantasmagorie” (Fantazmagorija) i trajao je čitavih minut i po, a delo je francuskog karikaturisite Emila Kola. Ovaj crtani film ima dva lika i čitavu radnju čini transformacija različitih predmeta.

Tokom crtanog filma vidi se i Kolova ruka, koja crta oblike koji tokom animacije bivaju oživljeni. Ovaj animirani film predstavlja samo početak onoga što sledi u riznici ostvarenja za decu.

Godine 1919. nastaje prvi animirani lik, koji je u tom trenutku uživao status velike zvezde animiranog sveta. Reč je o mačku Feliksu i serijalu animiranih filmova posvećenih njemu. Ubrzo animirani filmovi dobijaju i boju; prvi crtani film u boji bio je “Debut of Thomas cat”.

U nastavku, u emisiji EDUKACIJA, na eduTV, saznajte sve što dosad niste znali o crtanim filmovima.

06/02/2018 10:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments