Epidemija smeha – Tanganjika 1962. godine

02/09/2020 11:26

Epidemija smeha – Tanganjika 1962. godine

Tanganjika – danas poznata kao Tanzanija jedno je od najstarijih poznatih naseljenih mesta na zemlji, sa dokazima da su naši preci ovde živeli milionima godina. Pored toga što je svedok najstarijim ljudima na planeti, Tanjganika je relativno nedavno bila i svedok jednom posve neobičnom i jedinstvenom događaju- Epidemiji smeha.

Sve je počelo sasvim bezazleno- 30. januara 1962. godine, tri devojčice koje su išle u školu u malom selu Kashasha su se počele smejati, ništa neobično kako je gotovo nemoguće zamisliti školu bez dečijeg smeha….no u ovom slučaju, smeh je postao ozbiljan problem!

Smeh se toliko brzo širio školom da je zahvatio 95 od 159 učenika koji su se grčevito smejali bez ikakvog razloga. Kod neke dece smeh je trajao samo par sati, dok je kod druge trajao i do 16 dana! Zbog ovog neobičnog događaja, škola je zatvorena, a sva deca su se vratila u svoja okolna sela.

Ubrzo nakon toga epidemija se proširila i u susedna sela. U aprilu i maju se smejalo više od 200 dece. Do juna, epidemija se proširila na druge škole, te zarazila dodatnih 50 učenika. U julu su se zatvorile još dve škole, a epidemija nije stala sve dok nije zahvatila gotovo 1000 dece i zatvorila 14 škola- dok su nastavnici i odrasli samo nemo i bespomoćno posmatrali.

Uzrok ove epidemije smeha nije ni dan danas poznat. Čini se da su se deca počela smejati nasumice i potom se smeh širio poput virusa, nekontrolisano i bez prestanka. Prema istraživaču Kristijanu F. Hempelmanu, sela oko Kashasha su doživljavala povremene napade smeha više od godinu dana, čak i 18 meseci.

Hempelman veruje da su deca Tanganjike u to vreme bila pod ogromnim stresom- još daleko većim od tipičnog studentskog- i da je smeh bio nešto poput izuvnog ventila za oslobađanje od stresa. To je samo pretpostavka. Pravi uzrok je i dalje misterija, trenutno je jedino logično objašnjenje “masovna histerija“ ili „masovna psihoza“.

 Prema izveštajima, epidemija smeha je bila sve sem smešna. Decu je potpuno obuzela i onesposobila da učine bilo šta, izazvala je snažnu bol, nesvesticu, probleme sa disanjem, osip, kao i povremeno napade plakanja.

 

izvor: Pixelizam

02/09/2020 11:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments