Ove stvari smo pogrešno učili u školama!

23/08/2022 16:40

Ove stvari smo pogrešno učili u školama!

Mnoge teorije koje smo učili u školama su se i te kako promenile, razvitkom nauke i tehnologije i dugogodišnjim istraživanjima.

Pluton (ni)je planeta

U devetnaestom veku naučnici su pretpostavljali da se iza Urana nalazi još jedna, deveta planeta koju je otkrio 1930. mladi naučnik Klajd Tombo. Jedanaestogodišnja devojčica iz Engleske mu je dala ime po rimskom bogu podzemnog sveta. Međutim, 2003. jedan astronom je otkrio veći objekt iza Plutona kojeg je nazvao Eris. Naučnici su počeli da preispituju definiciju planeta pa su odlučili da zbog svoje veličine i lokacije Pluton ne može biti planeta. Međutim, odnedavno opet se razmišlja da se Plutonu vrati status planete.

Dijamant- najtvrđi element u prirodi?

Nakon 2009. otkrivene su dve vrste materijala koje su tvrđe od dijamanta. To su bor nitrat i lonsdalete. Nažalost, oba materijala su retka i nestabilna u prirodi i naučnici nisu još uspeli testirati njihovu otpornost.

Veštice iz Salema

Mnogi autori su u svojim romanima opisivali kako su veštice spaljivane na lomačama, ali arhivista Ričard Trask tvrdi drugačije. U to vreme u Americi je bio na snazi engleski zakon prema kojem su veštice bile osuđivane na smrt vešanjem. Međutim, u Evropi crkva ih je proglasila jereticima, pa su ih spaljivali.

Ko je gradio piramide?

Profesor Amihaj Mazar s Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu smatra da Jevreji nisu gradili piramide jer u to vreme nisu ni postojali. Nedavna arheološka istraživanja pokazuju da su piramide gradili egipatski radnici iz siromašnih porodica koji bili jako poštovani te su zbog svoga rada zaslužili kripte pokraj samih piramida.

(Ne)moguće je presaviti papir sedam puta

Britni Galivan, srednjoškolka je zajedno s drugim prijateljima kupila veliku rolu toaletnog papira i uspela je da ga presavije 11 puta. Rekord je srušio drugi učenik 2012. koji ga je presavio 13 puta.

Samo se Kineski zid vidi iz svemira

Davne 1938. rečeno je da se Kineski zid može videti s Meseca. Međutim, 2003. jedan kineski astronaut je razbio mit i rekao da nije mogao videti Kineski zid iz svemira. Postignut je konsenzus pa je rečeno da se može videti samo u određenim uslovima, na primer kada ima snega ili kada se koristi napredan fotoaparat. Iz svemira se mogu videti svetla velikih gradova, saobraćajnice, mostovi, brane i aerodromi.

Postoji pet kategorija živih bića

U školi smo učili o životinjama, biljkama i bakterijama, kao i o gljivama i protistima. Međutim, naučnici su proširili ovu klasifikaciju, tako da sada postoje arheobakterije i eubakterije.

Izvor: rs.n1info.com

23/08/2022 16:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments