Halapenjo papričica

29/11/2020 11:35

Halapenjo papričica

Na skovilovoj skali koja meri ljutinu ove ljute papričice imaju visoke vrednosti- od 2500 do 8000. Opet imaju veoma specifičan ukus pa kao sušeni začin daju specifičnu notu jelima. Veoma su popularni dodaci jelima, naročito specijalitetima koji kako kuvari kažu ne bi bili specijaliteti bez halapenja. Ova kraljica ljutine stara je koliko i Asteci i autohtona je sorta.

Ime halapenjo na Španskom znači i “iz Ksalape“ (piše se Jalapa), glavnog grada Verakruza u Meksiku, gde se paprika tradicionalno gajila. Ime Ksalapa samo je Nahualt  porekla, formirano od korena kalli-„pesak“ i apan- „vodeno mesto“. Ova papričica je sve sem ne voda i mir na šta asocira ime porekla. Ona je pre meksička „živa vatra“ kako je širom sveta zovu. 

Halapenjo nazivaju i huachinango, a zreli crveni i čile gordo (što znači „masna čili papričica“), takođe poznat i kao cuaresmeno.

Genetska analiza kaže da je ovo poseban genetski rod, nije izveden ni iz čega, niti ima bilo kakve bliske sestre paprike koje nisu direktno izvedene iz halapenja.

Halapenjo su koristili Asteci pre španskog osvajanja. Bernandino de Sahagun iz Florentinskog kodeksa piše o astetskim pijacama koje prodaju „chipotles“ (dimljeni halapenjos) i krticu napravljenu od Chipoteles-a, pored prodaje svežih čilija. Upotreba ove paprike u Americi datira hiljadama godina, uključujući i praksu sušenja neke sorte ovih paprika radi očuvanja.Čile Peper Institut je zadužen za razvoj brojnih varijacija Halapenja

Halapenjo je sorta mahune čili paprike srednje veličine, vrsta Capsicum annuum. Zreo halapenjo je dužine od 5 do 10 cm sa mesom 25-38 mm debljine a na Skovil skali ima vrednosti od 25 000 do 8 000. Obično se bere i konzumira još zelen, povremeno se ostavlja da u potpunosti sazrii postane crven, narandžast ili žut. Šira je uglavnom blaža verzija a slična paprika Serano je nešto ljuća verzija.

Halapenjo inače čini 30 odsto proizvodnje čili papričica, ovom sortom je zasađeno u proseku 100 000 hektara obradive zemlje Meksika, ova zemlja je i najveći izvoznik. On se uzgaja i u Kaliforniji, Nju Meksiku i Teksasu a od nedavno su veliki proizvođači i Kina, Indija, Peru i Španija kako se potrebe za ovom papričicom u svetu vrtoglavo povećavaju. Sem ljutine ova paprika je prepuna vitamina i minerala a služi se sirova, kao začin, sušena ili konzervirana, kisela, kao žele i u kombinaciji sa sirevima i drugim nadevima kao punjena.

29/11/2020 11:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments