Običaji za Dan zaljubljenih širom sveta

14/02/2020 10:27

Običaji za Dan zaljubljenih širom sveta

Danas, 14. februara proslavlja se Dan zaljubljenih, Sveti Valentin kod pripadnika katoličke veroispovesti, odnosno Sveti Trifun kod pripadnika pravoslavne veroispovesti.

Ovaj dan se u najvećem delu sveta proslavlja kao Dan zaljubljenih, a u nastavku saznajte kakvi se sve to običaji na današnji dan poštuju u različitim delovima sveta.

Dan zaljubljenih, Sveti Valentin i Sveti Trifun

  1. U Francuskoj se na ovaj dan kite trgovi i domovi cvećem, srcima i ljubavnim porukama.
  2. Na Filipinima se 14. februara organizuju venčanja koje plaća Vlada ove zemlje.
  3. U Gani je 14. februar i Nacionalni dan čokolade!
  4. U Danskoj ovaj dan ne proslavljaju samo zaljubljeni parovi. Poklone i čestitke razmenjuju i prijatelji kao i članovi porodice.
  5. U Japanu, 14. februara žene poklanjaju muškarcima poklone, a oni uzvraćaju znakovima pažnje tek 14. marta!
  6. U pravoslavnim zemljama, 14. februar se proslavlja Sveti Trifun, kojeg najviše obeležavaju vinogradari, jer se veruje da će im on zaštititi vinovu lozu od svih insekata i bolesti. Zapisi o ovome pronalaze se još u 16. veku što govori o dugotrajnosti ove tradicije u našoj zemlji. Vinogradari kažu da „valja” da se na današnji praznik poreže barem jedan čokot vinove loze i zalije vinom – da godina bude rodna, a od jeseni vino slatko. Zbog ovog običaja, u istočnoj Srbiji Svetog Trifuna zovu i Orezač ili Zarizoj. U mnogim vinogradarskim krajevima Svetog Trifuna slave i oni kojima on nije krsna slava, ponegde i zajedno, pa se na gradski ili seoski trg donosi loza koja se zaliva vinom i priređuje se zajednička gozba. Domaćin ili podrumar se svake godine menja, a trpeza bi trebalo da bude što mrsnija i što raznovrsnija.
14/02/2020 10:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments