Kako je Staljin “ulepšavao” fotografije?

28/08/2018 11:40

Kako je Staljin “ulepšavao” fotografije?

Staljinov politički režim, pored propagande i cenzure, praktikovao je i “sređivanje” fotografija.

Verovali ili ne, “fotošop” je korišćen i u Sovjetskom Savezu.

Sve je to propaganda

Pre ere kompjutera i programa za sređivanje fotografija, u Sovjetskom Savezu postojali su “majstori” koji su obrađivali fotografije.

Naime, dok su stručnjaci u Americi ove veštine koristili u filmskoj industriji, u Sovjetskom Savezu su radili na oplemenjivanju drugačije propagande. Oni nisu samo pravili zvanične fotografije, već su se vraćali na stare i izmenjivali ih u skladu sa trenutnim potrebama režima.

Autor knjige “Komesar nestaje: Falsifikovanje fotografije u Staljinovoj Rusiji”, Dejvid King, objasnio je da je Staljinovo nesavršeno lice zahtevalo izuzetne veštine i pravog profesionalca.

Tokom Velike čistke, poznate kao Veliki teror -u pitanju je niz kampanja političke represije i progona u Sovjetskom Savezu od 1936. do 1938. godine – pojavila se nova tehnika obrađivanja fotografija. Pored fizičkog uništavanja Staljinovih političkih neprijatelja, postojala je i tehnika retuširanja, odnosno brisanje protivnika sa svih fotografija.

Majstori zanata koristili su alatke koje danas izgledaju primitivno, ali su tada činile da poznate face nestanu i kreirali su fotografije koje su prikazivale Staljina kao jedinog pravog druga i naslednika Lenjina, vođe Boljševičke revolucije i osnivača SSSR-a. Ova nova tehnika i veština, zahtevale su ozbiljnu spretnost sa lepkom, skalpelom i erbrašom.

Pogledajte i: Josif Staljin – Citati i izreke

Zahvaljujući tome, Josif Staljin je mogao da naredi da se iz istorije izbrišu svi drugovi koje je smatrao protivnicima, neprijatejima i nelojalnim režimu. Jedan od takvih, bio je i sovjetski političar i obaveštajac, Nikolaj Ivanovič Ježov, direktor sovjetske tajne policije.

Ovakva praksa nastavila se i u Sovjetskom svemirskom programu. Naime, kosmonauti koji su privremeno izbrisani iz istorije su Valentin Bondarenko i Grigorij Neljubov.

Pored Staljina, ovu praksu je primenjivao i drugi komunistički diktator Mao Ce Tung.

28/08/2018 11:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments