Kako su neandertalci pravili lepak?

22/08/2018 11:07

Kako su neandertalci pravili lepak?

Iako mnogi smatraju da su neadertalci bili nesposobni, ovi ljudski rođaci ostavili su brojne artefakte iza sebe, koji dokazuju suprotno.

Jedan od njih je i lepak.

Kako su ga pravili?

Naučnici tvrde da je istorija lepka duga koliko i istorija čovečanstva. O korišćenju lepka govori i najstariji podatak/dokaz. Naime, praistorijski čovek je koristio lepak pre 200.000 godina, kada je kameni vrh koplja lepio za drvenu dršku koristeći katran dobijen od brezine kore.

Naučnici su se dugo pitali kako su neandertalci uspeli da naprave tamnu, lepljivu supstancu i to 100 hiljada godina pre nego što je u Africi počeo da se koristi lepak napravljen od smole drveta i okera.

Tim arheologa sproveo je studiju, u kojoj su koristili materijale iz praistorije i otkrili tri moguće metode proizvodnje lepka.

Tri metode

Metoda pepela, prva metoda, sastojala se od uvijanja komada brezove kore, koja bi potom bila posuta pepelom i žarom. Arheolozi su otkrili koru nakon 20 minuta i pronašli kapljice katrana između slojeva kore. Katran se lako mogao izvući štapom ali su u pitanju male količine.

Druga metoda dala je veću količinu katrana. Naime, čvrsto presavijene kore spuštene su u improvizovanu posudu, koja je zatim ostavljena u rupu u zemlji i prekrivena žarom. Zagrevajući se, kora je proizvodila katran koji je kapljao u posudu.

Poslednji i najkomplikovaniji metod, “podignuta struktura”, sličan je prvoj metodi. Nakon što su iskopali rupu, arheolozi su koristili presavijenu koru kao kontejner. Onda su stavljali mrežu od vrbovih grančica preko kontejnera, a preko toga brezovu koru. Zatim su pokrivali strukturu u vlažnom zemljištu i glini, poput igla. Na kraju su napravili logorsku vatru oko kupole, zagrevajući je. Ova strategija je dala najbolje rezultate jer je proizvodila ogromnu količinu katrana. Tokom nekoliko sati procesa, dala je oko 15 do 20 puta više katrana, od prve metode.

22/08/2018 11:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments