Na današnji dan rođen Džon Milton

09/12/2016 10:23

Na današnji dan rođen Džon Milton

Na današnji dan, 9. decembra 1608. godine u Londonu je rođen engleski književnik, jedan od najvećih pesnika u svetskoj literaturi, Džon Milton.

Stekao je izuzetno obrazovanje tokom života, a smatra se i značajnim misliocem i snažnom ličnošću koja je dala veliki doprinos kako engleskoj književnosti, tako i politici.

Pisanjem se aktivno bavio sve do 1649. godine, kada je pogubljen kralj Čarls I, kada se posvetio politici i raspravama o različitim političkim i verskim pitanjima.

Od 1649. do 1660. godine, kada je obnovljena monarhija, bio je na poziciji sekretara tada novonastalog državnog veća, odnosno latinski sekretar Državnog saveta.

Kada je monarhija obnovljena poslat je u zatvor zbog svog dotadašnjeg stvaralaštva. Tada je već bio slep, siromašan, a njegova dela su javno spaljivana, ali se do smrti ipak bavio poezijom.

Svoje najznačajnije delo, koje se smatra jednim od najbolje napisanih dela na engleskom jeziku “Izgubljeni raj” napisao je u potpunom očaju. Ovaj religiozni ep u 12 pevanja bavi se pobunom Satane i njegovih anđela proziv nebeskog Samodršca, o padu Čoveka i obećanju spasenja.

Pored ovog, napisao je i “Vraćeni raj” koji predstavlja ep u četiri pevanja o spasenju i Hristovoj pobedi nad Satanom, kao i “Samson Agonistes” – tragediju koja je inspirisana biblijskom pričom o Samsonu.

Ostala dela Džona Miltona: poeme “L’Allegro”, “Il Penseroso”, “Komus”; elegija “Lisidas”; prozna dela “Areopagitika”, “Odbrana engleskog naroda”.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

09/12/2016 10:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments