Koja je najbitnija osobina radnika prema Stivu Džobsu?

18/12/2022 13:01

Koja je najbitnija osobina radnika prema Stivu Džobsu?

Da li imate ono što je potrebno da dobijete posao u nekoj od najboljih kompanija na svetu. Uz sjajnu biografiju, prikladnu odeću i ponašanje, sigurno biste imperionirali poslodavca. Međutim, vrlo je verovatno da ste zaboravili na jednu uobičajenu stvar koja je, prema Stivu Džobsu, ipak najvažnija.

U njegovo vreme, Stiv Džobs je zapošljavao nekoliko profesionalnih menadžera, ali uskoro je shvatio da nisu dobri u svom poslu. Kako je Džobs i sam izjavio, znali su da upravljaju, ali nisu znali ništa drugo da rade.

Od tada, Stiv je, za života, počeo da ceni druge kvalitete prilikom odabira budućih radnika. “Želeli smo ljude koji su bili sjajni u svom poslu, ali da nisu bili sezonski profesionalci. One koji su u malom prstu držali svoje znanje i bili su stravstveni po pitanju tehnologije”, izjavio je Džobs jednom prilikom.

Drugim rečima, u ovom slučaju nije bilo važno iskustvo, već ljubav prema poslu. Entuzijastični radnici uspevaju da upravljaju i sobom, ali razumeju i misiju kompanije, te zajedno idu ka istom cilju.

Kako bi našli takve radnike, tim iz Apple-a intervjuisao je kandidate predstavljajući im prototip “mekintoša” i beležili su reakciju kandidata. “Želeli smo one kojima su oči zasijale od uzbuđenja”, izjavio je Endi Hertzfeld, jedan od prvih softver inženjera u Apple-u.

18/12/2022 13:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments