Kako iskoristiti meteorit?

04/05/2018 11:37

Kako iskoristiti meteorit?

Nakon što prođe kroz Zemljinu atmosferu, meteorid postaje meteor, a nakon što stigne do tla postaje komadić svemirskog kamena, meteorit. Ova pojava nije neobična, naime već milijardu godina planetu Zemlju zasipaju ovi kamenčići meteoriti. Postoje razni načini, da se ovaj svemirski “otpad”, iskoristi. 

Meteorit kao oružje

Kosmičkim oruđem koristili su se ratnici iz drevnih vremena. Nekada su se bodeži i mačevi pravili od “crnog bakra”, metala koji su kovači vadili iz meteorita. Kovačima posao nije bio lak, jer su mali kamenčići padali u velikim razdaljinama. Predmeti nastali od ovog metala smatrali su se dekorativnim i svrstavali su se u ceremonijalne predmete. Po ovakvim predmetima bili su poznati kalifi iz VII veka, Atila Hunski i Tamerlan.

Deo religije

Kako je u pitanju komadić koji je “pao sa neba”, u mnogim kulturama, pad meteorita posmatran je kao znamenje. Postojale su kulture koje su ga obožavala, dok je bilo i onih koje su ga se plašile. Napoznatiji kamen iz kosmosa koji je predmet obožavanja i poštovanja jeste Vilamet meteorit, koji se nalazi u Američkom muzeju prirodne istorije. Svake godine ga posećuju američki starosedeoci ujedinjenih plemena iz Oregona, jer za njih ono predstavlja predstavnika nebesa i izvor pročišćenja i isceljenja. Drugi poznati kamen spomen, je Crni kamen u Kabi, smeštene unutar džamije u Meki. Oko milion ljudi svake godine,tokom hodočašća poseti ovo mesto.

Predmet trgovine

Prema statistici, potražnja za meteoritima na Internetu je velika. Naime, sve je više onih koji ga prodaju putem Ibeja, kao i onih koji ga traže kako bi ukrasili, na primer, svoj enterijer jednim kamenčićem iz kosmosa.


Krater posle udara meteora

Emituje signale

Nakon što meteor sagori kroz atmosferu, za sobom ostavlja jonizovani trag, oko 50 do 75 milja iznad Zemljine površine. Nakon par milisekundi, tragovi nestaju, ali dok su tu oni odbijaju radio signale. Naučnici taj vid komunikacije meteorske eksplozije nazivaju MBC.

Ovi MBC sistemi omogućavaju emitovanje signala do određene granice neba.

04/05/2018 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments