Konstantin – grad mostova

07/11/2020 12:34

Konstantin – grad mostova

Neobični gradić na granici sa Tunisom potpuno je izolovan na visokom platou iznad dubolog kanjona. Jedino što ga sa okolinom spaja su mostovi i to mnogobrojni, zato se i sa pravom ovaj grad i naziva „gradom mostova“ a pored atraktivnog izgleda i mnoštva mostova od kojih i viseći, grad može da se pohvali raznim arheološki reritetima i blagom.

Treći po veličini grad u Alžiru, osnovan još pre nove ere, smešten je na platou visine 640 m okružen kanjonom. Nalazi se na samoj granici sa Tunisom i smatra se jednim od najneobičnijih na svetu. Neobičan položaj ovog grada doveo je do izgradnje mnogih mostova. Oni su postalli obeležje Konstantina pa se sa pravom zove „grad mostova“. Četiri mosta Konstantina leže iznad kanjona formiranog reom Rummel. Postoji vijadukt koji isporučuje vodu za piće u kuće koje se nalaze na ivici provalije. 

Ovaj prelep gradić osim atraktivnih mostova sadrži i druge lokalitete atraktivne turistima ali i arheološke i istorijske važnosti. To su: Muzej antičke i moderne umetnosti, Mauzolej Massinisa, ostaci rimskog akvadukta, brojne džamije, viseći most Sidi Msida koji je sam po sebi posebna svetski poznata atrakcija, sagrađen početkom 20. veka , dužine 168 metara a atrakcijom ga čini visina od 178 metara na kojoj visi iznad reke.

Konstantin je biser mediteranske, arapske Afrike, koji sasvim neočekivano spram pustinjskih pejsaža ovih krajeva, bukvalno izvire iz kamena, mahovine i gorskog zelenila, okovan oštrim usekom reke i romantičnim visećim mostovima.

Pogledajte još: prodaja stanova novi sad

07/11/2020 12:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments