Gigantski čvor koji povezuje čak osam pravaca

09/09/2020 14:42

Gigantski čvor koji povezuje čak osam pravaca

Ovo je najveća raskrsnica na svetu i večito je gradilište, ona će postati još veća! Sedam dana nedeljno, devet sati dnevno, radnici u prave novi deo puta- Humi- što znači „dobro za ljude“. Koliko je za ljude dobro, nismo sigurni- staza za pešake i biciklove nema a ove ljudi i pokušavaju da žive, ali bezuspešno… Radovi traju od 2012. godine a buka se meri na 80 decibala. Još veći apsurd je što se sve ovo nalazi u planinskim masivima. Prenost jese što zaista spaja dva udaljena dela grada do kojih se dolazilo satima a sad vam za to treba samo 40 minuta!

Benefit je i 20 000 metara kvadratnih zelenila koje radnici sade u podnožiju ove ogromne raskrsnice. Ovo treba da doprinese estetici ali i da vazduh donekle održi čistim.  

Raskrsnica se proteže na 40 000 metara kvadratnih, ima 20 ulaza na 5 nivoa, i čini najveću raskrsnicu na svetu! Po veličini joj parira jedino Frankfurtski krst- najveća raskrsnica Nemačke i donekle raskrsnica u Los Anđelesu sa 18 izlaza na 4 nivoa. 

Neverovatna činjenica je da je budući Kineski vozači jedan od tri praktična testa, polažu baš ovde ili na ovome sličnim raskrsnicama. U Kini polaganje košta 700 evra ali i živaca vožnje na ovako haotičnoj raskrsnici kao početnik. Raskrsnica je izazov i za iskusne vozače, česti su sudari i kvarovi automobila pa u posnožiju sve vrvi od vulkanizerskih radnji i šlep službi koje su u ovom delu grada unosan biznis.

09/09/2020 14:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments