Mladunče delfina prepoznaje svoj odraz mnogo pre deteta

15/01/2023 11:50

Mladunče delfina prepoznaje svoj odraz mnogo pre deteta

Iako prepoznavanje sebe u ogledalu može zvučiti kao trivijalna stvar, u pitanju je standardni znak inteligencije i svenosti samog sebe. A najnovija istraživanja pokazala su da su delfini u jednom periodu sazrevanja napredniji od ljudi.

Nije novost da neke životinje, poput slonova, šimpanzi i svraka umeju da prepoznaju svoj odraz u staklu, ogledalu ili nekoj drugoj površini. Pa ipak, najnovija studija pokazala je da su delfini, sedam meseci po rođenju, sposobni ovo da učine, dok ljudi to rade tek nekoliko meseci kasnije.

Delfini prepoznaju sebe u ogledalu veoma rano

Kako bi utvrdili kada delfini zapravo razviju sposobnost da vide sebe u ogledalu, istraživači su proučavali ponašanje dva mlada delfina- Bejlija i Fostera, tri pune godine.

Prvo, posmatrano je da li delfini pokazuju znakove da shvataju da su to oni u ogledalu, koje se nalazilo u akvarijumu. Zatim, na delfine su nacrtali simbol trougla i posmatrali koliko dugo im je trebalo da primete da imaju simbol na telu.

Foster, delfin od 14 godina, je odmah po početku eksperimenta pokazao znakove da prepoznaje sebe u odraz, dok je Bejli, star svega 3,5 meseci, tek kasnije shvatio da je on zapravo u odrazu.

Takođe, Foster je pokazao i mnogo narcisodnije odlike, jer je češće posećivao ogledalo i zadržavao se mnogo duže u tom delu akvarijuma, okrećući se i mašući repom, sve vreme gledajući u sebe.

Prepoznavanje svog odraza nije jedina odlika inteligencije delfina. Slično kao i ljudi, delfini vole međusobno da razgovaraju, te pokazuju znakove osećanja prema drugim delfinima.

15/01/2023 11:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments