Misteriozni kameni krugovi

24/04/2018 13:44

Misteriozni kameni krugovi

Tajanstveni kameni krugovi i magaliti otkriveni su širom sveta, ali malo se zna o njihovom tačnom značenju i načinu na koji su izgrađeni. Ove kamene građevine privukle su najviše svetske pažnje.

Stounhendž u Velikoj Britaniji

Stounhendž, kameni krug, izgrađen je pre oko 3.000 godina na severu Solsberije u jugozapadnoj Engleskoj. Pretpostavlja se da je kamenje prenošeno splavovima niz reku, a zatim vučeno snagom konja pomoću valjaka. Sam proces uključivao je mesece napornog rada. Razlog zbog kog je sagrađen ostaje nepoznat. Teoretičari smatraju da je upitanju sveto mesto namenjeno religioznim ceremonijama i obredima. Veruje se da je sagrađen u čast poštovaoca Sunca, jer je otvor u krugu okrenut prema izlasku Sunca.

Kamenje iz Karnaka u Francuskoj

Menhiri predstavljaju kameni kultni pilir posađen u zemlju u obliku spomenika. Podignuti su uspravno i predstavljaju ljudske figure. Na hiljade menhira i drugih različitih tipova megalita starih oko 4.500 godina postavljeno je u redove u blizini mesta u Karnaku, u Britaniji. Veruje se da su u pitanju primitivna sedišta, astronomske opservatorije ili hramovi koji su služili u verske svrhe, ali se ne može sa sigurnošću utvrditi kakve.

Na arheološkim lokalitetima Gochang, Hwasun i Ganghwa nalazi se nekoliko stotina jednoćelijskih grobnica. One su napravljene od dve ili više kamenih ploča i kao takve činile su grobne komore. Grobnice su pod zaštitom Uneska, jer se na ova tri lokaliteta nalazi oko 40 odsto svetskih dolmena.

Kamene lopte iz Kostarike

Poreklo i značenje kamenih kugli tema je debata arheologa širom sveta. Kugle su napravljene od čvrstog kamena koje se nalazi na vrhu planine Talamanka. Najveća kugla široka je oko 2m u prečniku a teška je više od 16 tona. Kamene kugle otkrili su zaposleni kompanije koja se bavi distribucijom voća, 1930. godine u toku krčenja šume. Nakon što su otkrivene, sve kugle su pomerene sa lokacije.

Najveći kameni krug na svetu u selu Ejvberi

U engleskom selu Ejvberi nalazi se najveći praistorijski kameni krug, na 32 km udaljenosti od Stounhendža. Spomenik je sadržao oko 100 kamenja, a veruje se da je deo ritualnog centra. Prema arheolozima, krugovi i kamenje predstavljaju puteve kao deo javnog prostora za verske obrede. Arheolog Aleksandar Kelet je tokom 1930. godine otkrio skelet ispod jednog kamena. Kosti su pripadale čoveku iz 14. veka, čije telo je ostalo zarobljeno pod kamenom, dok je pokušavao da ga pomeri.

Kamenje jelena u Sibiru i Mongoliji

Kamenje jelena predstavlja nizove rasutog kamenja po Mongoliji i Siberiji, i to više od 1.200 drevnog kamenja. Ime je dobilo zbog crteža jelena dobro uklesanih i očuvanih. Kamenje dostiže visinu od 3 do 13 metara. Grupisani su i povezani drevnim grobnicama, a naučnici veruju da su postavljeni pre više od 3.000 godina. Crteži pored jelena uključuju i crteže ljudi, kao i simbola koji predstavljaju Mesec i Sunce. Arheolozi smatraju da je kamenje posvećeno velikim ratnicima.

24/04/2018 13:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments