Koliko brzo se topi led na Antartiku?

10/06/2023 11:30

Koliko brzo se topi led na Antartiku?

Stručnjaci upozoravaju na topljenje leda na Antartiku, koje se alarmantno ubrzalo.

Od 1992. godine, nestalo je oko tri milijarde tona leda.

Veliki uticaj velikih klimatskih promena

Stručnjaci ukazuju na ubrzano topljenje leda na Antartiku usled velikih klimatskih promena. Naime, kako se topljenje ubrzalo, velika količina vode je oslobođena.

Istraživanja pokazuju da su klimatske promene u poslednjoj četvrtini veka dovele do takvih otapanja, da je količina oslobođene vode dovoljna da potopi Teksas.

Oslobođena voda, takođe, dovela je do povećanja nivoa okeana za 7,6 milimetara.

Nakon sprovedenog istraživanja, rezultati su pokazali da je Antartik, u periodu između 1992. do 2011., u proseku, godišnje gubio oko 84 milijardi tona leda, dok su podaci pokazali i da je u poslednjih pet godina broj povećan na 241 milijardu tona.

Stručnjaci navode da je situacija zabrinjavajuća, jer se promene odvijaju brže od očekivanog, ali da nema mesta panici.

Topljenje leda je najbrže u zapadnom delu Antartika, koje se nalazi u fazi urušavanja. Na svakih nekoliko godina, sprovodi se istraživanje, u kojem sarađuju NASA i Evropska svemirska agencija. Predviđaju da bi topljenje leda, samo na Antartiku do kraja veka mogao podići nivo mora za 16 centimetara.

Studije se sprovode i radi sveobuhvatnije slike dešavanja na Antartiku i Grenlandu. Do sada su studije sprovedene na 24 lokacije, pored istraživanja na terenu, obavljaju se i kompjuterske simulacije zahvaljujući podacima koje primaju od 15 satelita.

10/06/2023 11:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments