Izgovaranje ovih reči indikator su da ste pod stresom?

10/11/2017 11:14

Izgovaranje ovih reči indikator su da ste pod stresom?

Nacionalna akademija nauke otkrila je da stres utiče i naš način izražavanja, te da reči koje izgovaramo mogu da budu indikator da smo pod prevelikom tenzijom.

Tim naučnika odlučio je da istraži vezu iumeđu osećanja stresa, anksioznosti i depresije i načina na koji razgovaramo. U studiji, učesnici su morali da sa sobom nose video- rekorder dva dana, kako bi se snimalo ponašanje tokom stresnih situacija. U studiji, učestvovalo je 143 odrasle osobe, a ukupno, snimljeno je 22.627 snimaka.

Istraživanja su upoređivala način korišćenja jezika sa ponašanjem pojedinaca. Oni učesnici koji su bili pod tenzijom, bili su tiši u tim situacijama, a ispostavilo se da je izbor reči povezan i sa samim stresom.

Šta najčešće izgovaramo pod stresom?

Prema istraživačima, ljudi pod tenzijom često su izgovarali “funksionalne reči” poput “zaista” i “neverovatno”. “same po sebi, ove reče nemaju značenje”, rekao je psihijatar Matijas Mehl. On sugeriše da su te funkcionalne reči emotivni “pojačivači”, kojima iskazujemo viši nivo uzbuđenosti.

Naučnici smatraju da se ove reči izgovaraju automatski i da odaju mnogo o samom govorniku. Takođe, u stresnim situacijama, retko koristimo treće lice množine, jer smo tada više okrenuti sebi i manje se fokusiramo na druge.

Rezultati su pokazali  i to da je stres automastka reakcija i da ga ne možemo svesno aktivirati. Ipak, naučnici kažu da je još istraživanja na ovom polju potrebno, kako bi se utvrdila veza jezika i nivoa stresa.

10/11/2017 11:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments