Šta je bibliomantija?

24/06/2023 12:53

Šta je bibliomantija?

Da li ste ikad čuli sa ovaj termin? Reč je o metodu.

Metodom bibliomantije služe se, i to neretko, pripadnici raznih religija.

O kakvom metodu je reč?

U pitanju je metod proricanja koji se služi knjigama. Naime, ovaj metod obuhvata religijske knjige, odnosno reči i tekstove u korist magijske medicine. Na ovaj način, uklanjaju se negativni entiteti ili podstiče obožavanje. Metod se sprovodio u mnogim religijama.

Ovo je kontradiktorno uverenjima hrišćanske i jevrejske grupe. Naime, Biblija zabranjuje obožavanje, posebno “nahaš” i “me’onen”. U prevodu “nahaš” znači šištanje ili šaputanje, koje se tokom istorije odnosilo na magiju, dok reč “me’onen” potiče od “onah” u prevodu vreme, period, sezona – u ovom slučaju vreme potrebno za određene aktivnosti, dobre ili loše.

Upotreba metoda

Proces proricanja funkcioniše tako što se knjiga, za koju se veruje da sadrži istinu, uzme u ruke. Zatim se postavlja na ivicu stola i balansira, kako bi pala otvorena. Nakon toga, pasus na otkrivenim stranicama bira se zatvorenih očiju.

U hrišćanstvu se tokom ovog metoda koristi Biblija (Sortes Sanctorum), a u islamu Kuran. Tokom srednjeg veka u Evropi je bilo uobičajeno korišćenje Vergilijeve “Enejide”.

24/06/2023 12:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments