Šta je Džini koeficijent?

03/08/2018 11:03

Šta je Džini koeficijent?

Da li ste čuli za Džini koeficijent? Znate li koliki je koeficijent Srbije?

Reč je o jednom od najefikasnijih parametara za kvalitet života u nekoj zemlji.

Džini koeficijent

Naime, Džini koeficijent je parametar koji predstavlja stepen ekonomskih nejednakosti u društvu ili odnos raspodele bogatstva i prihoda jedne države između najsiromašnijih i najbogatijih slojeva društva.

Vrednost ovog koeficijenta može se kretati između nule i jedinice. Ukolko je reč o nuli, u pitanju je idealno društvo u kojem su prihodi i bogatstvo države ravnomerno raspoređeni među stanovnicima, dok jedinica predstavlja suprotnu situaciju, odnosno društvo u kojem jedna osoba poseduje celokupno bogatstvo zemlje.

Džini koeficijent predstavlja odnos između frekvencija prihoda i ukupne populacije i računa se uz pomoć Lorencove krive.

Sve svetske države svoje bogatstvo i prihode raspoređuju na različite načine. Ukoliko je pojedina država ekonomski jaka i razvijena, to ne znači nužno da njeni stanovnici imaju korist od toga.

Džini koeficijent Republike Srbije

Prema podacima “Eurostat-a”, u Srbiji je 2016. godine, Džini koeficijent iznosio oko 0,38 što je približno koeficijentu Sjedinjenih Američkih Država koji iznosi 0,39. Prosečan koeficijent Evropske Unije, iste godine iznosio je 0,30. Najbolje rangirane na listi su Slovenija i Island, sa Džini koeficijentom od 0,25.

03/08/2018 11:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments