Kraljica cveća i kozmetike

18/05/2021 13:27

Kraljica cveća i kozmetike

Pandemija koronavirusa uticala je na sve grane privrede, te tako nisu pošteđeni ni uzgajivači cveća u okruženju. Naime, oko 40 odsto plantaža u Bugarskoj, a koje su pod zasadom ruža, ove godine bi mogle da ostanu neobrane. Agencija Novinite, navodi da je razlog za to niska otkupna cena cveća i generalno slaba potražnja za istim.

Ukoliko se to desi, pojedini tradicionalni bugarski uzgajivači ruža, koji od tog cveća izrađuju ulje, mogli bi uništiti zasade, a to će se kasnije odraziti i na kompletnu farmaceutsku, ali i na industriju parfema. Kako navode upućeni, prerađivači ove godine nude oko 1,60 bugarskih leva ili 0,85 evra za kilogram, što je oko 40 odsto manje od tržišne i očekivane cene.

Njeno Visočanstvo – ruža, ulje i šipak

Plodovi divlje ruže – rosa canina, šipak, upotrebljavani su za jelo, još u starom veku, pominjao ih je i rimski lekar Galen, a poznati su i kao narodni lek za lečenje mnogih bolesti. Stari Rimljani su verovali da šipak leči i besnilo pasa, pa otuda i naziv za ovaj cvet – pasja ruža.

Od svih blagodeti šipka, danas ćemo izdvojiti produkt koji nije za jelo – ulje. Oni je bogato vitaminom E i D, beta karotenom, retinolom i esencijalnim masnim kiselinama. Žuto-narandžaste boje je i odlično je za negu lica i u borbi protiv bora. Ovo ulje je odlično i u sanaciji opekotina od sunca, jer smiruje iritiranu kožu, ublažava crvenilo i svrab.

pročitajte još i Orhideja je najlepša parazitska biljka

Najučikovitije je kada se nanese na vlažnu kožu lica i blago utrlja. Ono hidrira kožu i vraća elastičnost. Preporučuje se osobama koje imaju izboranu kožu od sunčanje, godina, pušenja… fleke na koži, ekcema i ožiljake od bubuljica.

Ulje divlje ruže je odlično i za:

– Omekšava suve laktove i kolena
– Leči žuljeve na stopalima
– Umanjuje upale ekscema, dermatitisa i ubrzava zarastanje
– Za zatezanje opuštene kože
– Ojačava nokte i leči zanoktice
– Noseće ulje za eteričnih ulja
– Ublažava depresiju i anksioznost

Ovo ulje je jedno od najgušćih te je i relativno “masno”, zato je neophodno nanositi manje količine i dobro ga utljati u kožu. Takođe, ulje nakapavati na dlanove, nikako stavljati šake u njega, jer će se zagaditi, a mora stajati i dalje od sunčeve svetlosti.

Mitovi i legende

Još je egipatska kraljica Kleopatra shvatila koje su prednosti ruže, a kao dokaz tome je bila njena palata ukrašena laticama ovog cveta. Kleopatra je latice koristila kako bi zavela Marka Antonija. Grčki mit kaže da je ružu stvorila Afrodita, boginja ženske lepote, ljubavi i plodnosti. Ista legenda još kaže i da je Adonis, u koga se zaljubila boginja Afrodita, bio smrtno ranjen i kako bi mu pomogla, morala je da se provuče kroz ruže. I baš tom prilikom se izbola na šipražje i trnje, te je njena krv obojila u crveno sve okolne bele ruže.

pročitajte još i :Istorija parfema

I od tada bela ruža simbolizuje nevinosti, a crvena ljubavi i strasti. Stari Grci su prinosili Afroditi ružu na žrtvenik, a njene sveštenice su na verskim ceremonijama nosile venčiće od belih ruža. Kult ruže bio je prisutan i kod starih Rimljana. Ruža je bila simbol ljubavi i lepote, a kada joj nije bilo vreme cvetanja, tokom zime, dovozili su je brodovima iz Egipta. Ruža je bila i simbol veselja, a stari Rimljani su još verovali i da miris ruže brani čoveka od pijanstva.

Ružina vodica je tekla iz carskih fontana, a u amfiteatrima sedelo se pod tendama koje su bile natopljene ružinom vodicom. Međutim, nakod pada Rimskog carstva ruža je izgubila svoj značaj, no ona se i danas smatra kraljicom cveća.

  • Crvena – ljubav i romansa
  • Žuta – radost, ozdravljenje
  • Roza – zahvalnost, uvažavanje
  • Bela – čistota, nevinost
  • Svetlo narandžasta – zahvalnost, uvažavanje

 

18/05/2021 13:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments