Kako da uspešno započnete dan?

09/09/2020 13:54

Kako da uspešno započnete dan?

Po jutru se dan poznaje – kaže stara narodna mudrost. Istina je da ima nešto u tim prvim časovima buđenja našeg organizma, naših čula, misli, ritualima kojim pozdravljamo novo jutro.

Da li vam se čini da se budite umorni iako ste sasvim dovoljno spavali? Da li je za vas svako jutro mučno iskustvo odlaganja alarma, žurbe, pritiska? Ovi mali rituali će vam pomoći da jutra donesu vedrinu i svežini svakom novom danu. Zbog ovih malih ali važnih stvari počećete da volite rano buđenje i radovaćete se prvim satima vašeg dana…

Lezite između 22 i 24 časa ma koliko rano ili kasno morali da ustanete

Fiziološki procesi koji se dešavaju u ovom periodu dok telo odmara su veoma važni za potpuni odmor i regeneraciju organizma. Iako možda ne možete da zaspite u tom periodu (iako bi ipak bilo bolje da naviknete organizam na san već posle 22h), bitno je da legnete i umirite vaše telo i um, da organizam oseti da je u fazi pripreme za san.

Ujutru priuštite sebi bar pola sata tišine

Pre nego što upalite televizor, radio ili se dograbite društvenih mreža, telefona- priuštite svojim čulima mir. Jako je bitno da bar pola sata, ako ne i sat- ukoliko vam vreme to dozvoljava, aktivnosti obavljate ili sedite i uživate- uu potpunoj težini. Osluškujte svoje disanje, raščistite misli, osluškujte potpuni mir i samo zvuke buđenja dana.

Zaboravite društvene mreže i vesti bar ujutru

Verovatno se kao i većina pri buđenju prvo uhvatite za daljinski ili telefon. Pokušajte bar prvi sat vremena nakon buđenja ne opterečujete svoj mozak spletom informacija koje daju vesti ili društvene mreže. 

Slušajte muziku

Odličan prvi izbor za početak dana je relaksirajuća ili klasična muzika. Umesto televizora ili kompjutera, upalite radio. Muzika opušta napete nerve, budi lepe uspomene i povećava nivo pozitivne energije.

Razgibavajte se!

Ako nemate vremena za vežbanje odmah izjutra, sasviim je dovoljno i razgibavanje. Poboljšajute cirkulaciju kako bi vaš organizam bolje radio! Razgibavanje poboljšava sve mehanizme u organizmu, pa i mozak brže dobija krv, a i metabolizam se brže budi. Benefiti za telo i mišiće kao i koštani sistem su bolja pokretljivost. Za primer mogu da vam posluže „sedam Tibetanaca“, lake i kratke vežbe koje se brzo uče.

Šetajte!

Ubrzan hod ubrzava blago i vaš puls, poboljšava cirkulaciju, pritisak i razbuđuje vas na prirodni način bez kofeina i energetskih pića. Ukoliko imate mogućnosti, šetajte do posla, razmišljajte o disnju, slušajte cvrkut ptica, gledajte nasmejana dečija lica i vedre boje krošnji. Ovo će u svakom smislu poboljšati vaše raspoloženje ali i zdravlje.

09/09/2020 13:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments