Zanimljive činjenice o Univerzitetu Jejl

28/12/2021 12:06

Zanimljive činjenice o Univerzitetu Jejl

Na današnji dan, 1701. u  Nju Hejvnu, u američkoj državi Konektikat, osnovan je Univerzitet Jejl, danas jedan od najčuvenijih univerziteta u SAD.

Poznat kao jedan od najprestižnijih univerziteta na svetu, ovu školsku uspomenu grati gotički stil arhitekture. On je dom tajnih društava, a povetan je i sa CIA-om, Centralnom obaveštajnom agencijom SAD.

Zanimljivosti o Univerzitetu Jejl

  1. Jejl je dobio ime po Elijahu Jejlu 1701. godine. On je bio guverner Istočno- indijske kompanije, a Univerzitet je po njemu dobio ime jer je donirao novac.
  2. Jejl je treći najstariji univerzitet u SAD. Tamo se štampa i najstarija dnevna novina koja i danas postoji: Jejl dejli njuz.
  3. U njemu je osnovano eksluzivno tajno društvo “Skals end bouns” (“Lobanje i kosti”). Samo 15 muških i ženskih brucoša mogu da budu deo društva. U njemu su, između ostalih, bili i Džordž Buš, Hovard Taft kao i Džon Keri.
  4. Školarina na osnovnim studijama iznosi 35 000 dolara godišnje, dok se smeštaj plaća još 10 000 dolara godišnje.
  5. U ovom trenutku Jejl pohađa nešto preko 11 000 studenata, od čega oko 5 000 studenata osnovnih studija i nešto više od 6 000 postdiplomaca i studenata specijalizovanih škola.
  6. Centralni kampus zauzima površinu od 1,1 km2.
  7. Univerzitet Jejl se trenutno sastoji od 15 akademskih škola, a članice Univerziteta su između ostalih i: Jejl koledž, Škola za negu, Škola za javno zdravlje, Institut duhovne muzike, Fakultet za dramu…
  8. Jejl poseduje jednu od najvećih akademskih biblioteka na svetu, sa preko dvanaest miliona jedinica knjiga i časopisa i preko deset miliona jedinica na mikrofilmu.
28/12/2021 12:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments