Oni su odbili Nobelovu nagradu

10/10/2016 13:09

Oni su odbili Nobelovu nagradu

Iako je Nobelova nagrada jedno od najvećih priznanja koje mogu dobiti najbolji iz oblasti fizike, hemije, medicine, ekonomije ili književnosti, ali i oni koji se zalažu za mir, postoje ljudi koji ipak ne žele takvo priznanje.

Nakon nominacije Nobelov komitet određuje po jednog dobitnika nagrade u šest oblasti u kojima se dodeljuje, a nagradu čine medalja, novčani iznos i naravno prestiž i poštovanje kakvo mogu uživati samo Nobelovci.

Međutim, u istoriji dodele Nobelovih nagrada, postoje i primeri odbijanja ove nagrade, pa je tako jedini koji je odbio nagradu za mir bio vijetnamski političar Le Duk To, dok je Nobelovu nazgradu za književnosti 1964. godine odbio Žan-Pol Sartr.

Le Duk To - vijetnamski političar

Le Duk To – vijetnamski političar

Prvo i jedino odbijanje Nobelove nagrade za mir

Nobelovu nagradu za 2016. godinu dobio je kolubijski predsednik Huan Manuel Santos, dok je isto priznanje 1973. godine odbio vijetnamski političkar Le Duk To koji je trebalo ovu nagradu da podeli sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Henrijem Kisindžerom za pregovaranje o mirovnom sporazumu u Vijetnamskom ratu.

Iako su ova dva političara radila na tome da dođe do primirja, rat u Vijetnamu je nastavljen, a oni su od strane dela javnosti optuženi za raspirivanje raza, a ne za zaustavljanje, za šta su dobili Nobelovu nagradu.

Le Duk To je odbio da prihvati nagradu i složio se da u Vijetnamu nije postignut mir, ali i da je njegov protivnik zloupotrebio i prekržio primirje. Kisindžer je optužen u javnosti i da je bio uključen u tajno bombardovanje u Kambodži. Konačno, pravi mir u Vijetnamu uspostavljen je 1975. godine.

Pročitajte i: Dodeljena Nobelova nagrada za hemiju!

Dodela Nobelove nagrade za mir 1973. godine svakako je bila jedna od najkontroverznijih s obzirom na to da je Le Duk To odbio nagradu, Kisindžer se nije pojavio na dodelu, a dva člana komisije za izbor Nobelove nagrade su se povukli sa svojim pozicija.

Žan-Pol Sartr - francuski pisac i filozof

Žan-Pol Sartr – francuski pisac i filozof

Sartr odbio Nobelovu nagradu za književnosti

Iako bi mnogi književnici najviše u svojoj karijeri želeli i poštovali Nobelovu nagradu za književnost za neko od svojih dela, Žan-Pol Sartr je smatrao ovu nagradu “poljubcem smrti” za svoju karijeru, zbog čega je prvo – kada je saznao da je nominovan 1964. godine, pisao Komitetu da ga skinu sa liste nominovanih, a kasnije – kada je dobio Nagradu – odbio ju je.

Međutim, iako on nije želeo ovu nagradu, s obzirom na to da nije poštovao ni jednu instituciju, jer je institucije smatrao “smrtonosnim jer lišavaju čoveka svoje prave ličnosti i zahtevaju neku zahvalnost”, Šveđani se nisu obazirali na to i njegovo ime je postalo deo istorije dobitnika Nobelove nagrade.

Pročitajte i: Britanci dobili Nobelovu nagradu za fiziku!

Francuski pisac i filozof pre Nobelove nagrade za književnost, odbio je i najveće francusko priznanje – Orden Legije časti, pa ovo i nije bilo neko preveliko iznenađenje. Smatra se da je Sartr odbio Nobela iz straha da će na taj način “sahraniti” svoju dotadašnju karijeru, ali i zbog nepoštovanja koje je imao prema institucijama uopšte.

10/10/2016 13:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments