Britanci dobili Nobelovu nagradu za fiziku

05/10/2016 11:16

Britanci dobili Nobelovu nagradu za fiziku

Najprestižnija nagrada za dostignuća u oblasti fizike, hemije, medicine, ekonomije, književnosti i mira, Nobelova nagrada, dodeljuje se 10. decembra.

Međutim, već sada počinju da se otkrivaju imena dobitnika iz svih oblasti. Tako je za medicinu nagradu dobio japanski naučnik, dok će Nobelovu nagradu za fiziku ove godine podeliti tri naučnika iz Velike Britanije.

Dejvid Džej Taules, Dankan Haldejn i Majkl Kosterlic čine naučni tim koji je prema mišljenju Nobelovog komiteta ove godine najviše doprineo fizici otkrivši tajne egzotičnih stanja materija.

Nobelov komitet saopštio je da su britanski naučnici “teoretskim otkrićima topološke faze tranzicije i topološke faze materije” otvorili vrata nepoznatom svetu u kojem materija može imati čudna stanja.

Oni su naprednim matematičkim metodama ispitivali neobična stanja materija, kao što su superprovodljivost, superfluidnost ili tanki magnetni filmovi.

Zahvaljući pionirskom radu trojice britanskih naučnika koji rade u SAD, sada se traga za novim i egzotičnim fazama materije koji bi mogle da se iskoriste i u razvoju novih materijala i elekronici.

Taules, Haldejn i Kosterlic su došli do novih otkrića koristeći u fizici topologiju, granu matematike koja izučava svojstva prostora koja se ne manjaju promenom oblika. Oni su početkom 70-ih pokazali da se superprovodljivost može pojaviti na niskim temperaturama i objasnili mehanizam, takozvanu faznu tranziciju, zbog koje superprovodljivost nestaje na višim tempraturama.

Taules (82) sa Univerziteta Vašington u Sijetlu dobio je polovinu nagrade (417.000 evra), a Haldejn (65) s Prinstona i Kosterlic (74) s Brauna po četvrtinu.

Haldejn je posle objavljivanja laureata rekao da je “veoma iznenadjen i veoma zahvalan”.

Prošle godine Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je Japancu Takakaki Kadžiti i Kanađaninu Arturu B. Makdonaldu za njihov rad na elementarnim česticama neutrinima.

Sezona objavljivanja ovogodišnjih Nobelovih nagrada počela je juče u Stokholmu nagradom za medicinu. Sledi objavljivanje dobitnika nagrada za hemiju, mir i ekonomiju.

Izvor: Beta

05/10/2016 11:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments