Lista najkorisnijih aplikacija

27/07/2021 13:19

Lista najkorisnijih aplikacija

Tehnološki uređaji treba da nam olakšaju život, posebno kada se radi o organizaciji vremena. Tako je na tržištu sve više mobilnih aplikacija za pametne telefone, koje su namenje učenjima stranih jezika, računanju vreme provedenog u Evropskoj uniji ili su u vezi sa zdravljem uopšte.

U Appleovim i Googleovim prodavnicama aplikacija mogu se pronaći najraznovrsnije, ali mi predstavljamo šest, koje se svrstavaju među korisnijim u svakodnevnom životu, a služe za praćenje zdravlja.

Health

Ovo je Appleova aplikacija koja uz pomoć senzora pokreta, ugrađenih u iPhone, tokom dana merio korisnikovu fizičku aktivnost. Osim što aplikacija prati koliko se i kako kreće osoba, u aplikaciju se mogu uneti i lični kao i podaci na osnovu koji se može utvrdi od čega korisnik boluje. Ovi medicinski podaci, recimo da korisnik boluje od neke hronične bolesti ili je alergičan na nešto, mogu se postaviti na zaključani ekran iPhonea. Zahvaljujući tome lekar ili medicinsko osoblje može dobiti osnovne informacije, čak i ako je korisnik u nesvesti.

WebMD i WebMD Allergy

Ovo je besplatna aplikacija i dostupna je i za iPhone i Android uređaje. Ona na mestu sadrži, gotovo, kompletnu medicinsku enciklopediju. Ukoliko vas interesuje nešto o određenim bolestima, lekovima ili načinima lečenja, ali kakve simptome prate određena stanja, sve se to može ovde saznati. Takođe, WebMD Allergy  može biti vrlo koristan ljudima koji su alergični na polen, jer nudi vremensku prognozu,  kalendar cvetanja – polena, ali i niz drugih saveta kako preživeti sezonu alergija.

pročitajte još i: Mentalni poremećaji na drugom mestu bolesti u Srbiji

Stress Check

Aplikacija koristi kameru na pametnom uređaju, kako bi odredila broj otkucaja srca i tako izračunala stepen stresa kod korisnika. Preciznije, Stress Check meri vreme između otkucaja srca, kako bi procenila nalazi li se korisnik pod psihološkim ili emocionalnim stresom. Što se više aplikacija koristi, to su podaci precizniji, jer se “sabiraju” prikupljene informacija o korisniku i njegovim reakcijama.

Sleep Time/Sleep as Android

Tvorci ove aplikacije tvrde da mogu da pomognu onima koji imaju problema sa spavanjem, nedostatkom sna ili nesanicom. Sleep Time je aplikacija koja koristi senzore u iPhoneu kako bi zabeležila koliko nemirno spavat, pa u skladu sa tim aktivira alarm za buđenje u pravom trenutku. Osim što prati kako spava korisnik, ona beleži promene u ritmu spavanja i može uspavati laganom muzikom i “belom bukom”.

Sleep as Android slična je aplikacija namenjena korisnicima Androida. Ima gotovo iste opcije kao i Sleep Time, uz dodatak “pametnog alarma” koji garantuje da korisnik neće prespavati vreme za ustajanje. Nakon što se alarm aktivira kako bi se ugasio, potrebno je da korisnik reši komplikovaniji matematički zadatak. Osim toga, aplikacija ima opciju detekcije hrkanja i govora u snu.

Luminosity

Luminosity je aplikacija i za iPhone, ali i za Android koje za cilj imaju da očuvaju zdravlje mozga. Aplikacija nudi više od 40 različitih igrica namenjenih aktivaciji različitih delova mozga i treniranju različitih kognitivnih veština. Ukoliko ste primetili da zaboravljate ili teže rešavate najjednostavnije probleme, pokrenite neki od personalizovanih treninga i obezbedite mozgu dnevnu količinu vežbi.

Sve ove aplikacije trebalo bi da vam olakšaju život, ali i da ukažu ako do nekih problema dođe. Zahvaljujući njima moći ćete da reagujete na vreme i obratite se stručnjacima. Ove aplikacije nisu zamena za lekara ili određene medicinske pretrage.

27/07/2021 13:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments