Šta nam nokti poručuju o zdravlju?

25/10/2021 10:32

Šta nam nokti poručuju o zdravlju?

Nisu sve promene na noktima uzrok za paniku, pa ipak, na njima je moguće da se pojave simptomi ozbiljnih oboljenja.

Brojne zdravstvene tegobe u našem organizmu očitju se i spolja, a neka oboljenja, svoje simptome ispoljavaju i na našoj kosi, noktima i koži. Iako neki simptomi nisu razlog za uzbunu, nokti mogu da nam daju uvid u brojne bolesti. Iz tog razloga, naredne promene na noktima nemojte zanemarivati.

Bele mrlje na noktima

Iako postoji uvreženo mišljenje da se bele tačkice na noktima javljaju usled nedostatka kalcijum, zapravo, najčešći uzrok ovih mrlja jeste neka trauma koja je uticala na promenu slojeva ćelija. Takođe, moguće je da su za pojavu tačkica odgovorne gljivice.

Lomljivi nokti

Krute, suve i lomljive nokte mogu da uzrokuju brojni faktori, poput skidača laka za nokte, prečesto i dugotrajno izlaganje vodi,  čestog pranja sudova ili boravka u vodi. Takođe, vremenske prilike, hladnoća i suv vazduh mogu dovesti do pojave pucanja noktiju. Stoga, češće mažite ruke i nokte hidratantnim kremama, nosite rukavice, pa čak i tokom pranja sudova.

 

Žuti nokti

Pre nego što počnete da paničite, žuti nokti se najčešće javljaju kod pripadnica lepšeg pola, a uzrok je jednostavan- lak za nokte. Naime, kada nosimo lak, nokti ne mogu da dišu i dolazi do pigmentacije. Pored toga, uzrok može biti i ozbiljniji, poput dijabetesa ili bronhitisa.

Odvajanje noktiju

Šankeri, konobari i zdravstveni radnici najčešće imaju ovaj problem. Iako deluje zastrašujuće, odvajanje noktiju od noktane ploče može biti uzrokovano iritacijom. Ukoliko pak, pored ovog problema, primetite da nokti menjaju boje i postaju zeleni, beli ili žuti, to bi moglo da ukazuje na psorijazu ili problem s funkcionisanjem štitne žlezde.

Vertikalne linije

Tanke, uzdužne linijice na noktnoj ploči mogu biti uzrokovane starenjem, odnosno, ove liniju su zapravo “noktane bore”.

Uvijanje nokta

Ukoliko primetite da se nokti, tokom rasta, uvijaju nadole, to može biti simptom manje količine kiseonika u krvi. Pored toga, uvijeni nokti uzrokovani su bolestima jetre, upalama u crevima, kardiovaskularnim bolestima, pa čak i HIV može da uzrokuje ovaj simptom.

25/10/2021 10:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments