Ovo je internet reč 2016. godine!

29/11/2016 09:52

Ovo je internet reč 2016. godine!

Na internetu se svakodnevno pretražuju različiti pojmovi, a isto tako – svake godine se može izdvojiti baš jedna reč koja je najčešće bila unošena u internet pretraživače.

Za 2016. godinu je internet rečnik dictionary.com odabrao reč “ksenofobija” kao reč koja je bila najpopularnija i pored ostalih pojmova – najčešće pretraživana.

Među događajima koji su doprineli da se upravo reč “ksenofobija” najviše pretražuje tokom 2016. godine nalaze se Bregzit, političko nasilje, američka predsednička kampanja, prava transseksualaca, izbeglička kriza i drugi.

Prema sajtu dictionary.com, ksenofobija se definiše kao “strah ili mržnja prema strancima i ljudima različite kulture”, a u planu je da se značenje ove reči proširi kako bi se još preciznije definisala, pa bi tako u definiciji uskoro moglo da stoji da je ksenofobija i strah od nedopadanja “običaja, odevanja i kultura ljudi čije je poreklo drugačije od našeg”.

Reč ksenofobija potiče od grčke reči “xenos” koja u prevodu zanči stranac ili gost i reči “fobos” koja u prevodu znači – strah ili panika.

U Velikoj Britaniji ova reč je najviše puta pretražena 24. juna kada je ova država napustila Evropsku uniju, dok je veliki porast u pretraživanju ova reč imala u periodu od 22. do 24. juna, a pogotovo 29. juna kada je odlazeći predsednik SAD Barak Obama rekao da kampanja republikanca Donalda Trampa (sadašnjeg predsednika SAD) nije merilo “populizma, već nativizma i ksenofobije”.

29/11/2016 09:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments