Topla kupka i hladna soba za kvalitetan san

18/05/2021 12:27

Topla kupka i hladna soba za kvalitetan san

Topla kupka sati ipo pre spavanja, olakšava samo zaspivanje i doprinosi kvalitetnijem snu. Kako navode istraživači sa Univerziteta Teksas u Ostinu, nakon sistemske analize koja je povezivala kupanje, temperaturu vode i kvalitet sna, zaključak su objavili u časopisu Sleep Medicine Reviews.

Stručnjaci su iskoristili podatke i 5.322 istraživačka rada, te zaključili da “kupanje sat ili dva, a idealno je 90 minuta pre spavanja, u vodi temperature od 40 do 43 stepena Celzijusa pomaže ljudima da ostvare najkvalitetniji san”. Kako dalje navode, Kupanje u to vreme i uz navedenu temperaturu vode može da pomogne da čovek zaspi oko 10 minuta pre nego što to inače uradi.

možda vas zanima i Koje namirnice treba izbegavati pred spavanje?

Topla voda pomaže da se lakše zaspi i kvalitetnije spava, ali isto to radi, kažu stručnjaci, i hladna soba. Naime, kako se navodi u jednoj studiji spavanje u pretoploj sobi dovodi do znojenja i neprijatnog osećaja.

Idealna temperatura za spavanje je 18 stepeni Celzijusa. A samo spavanje u hladnijoj sobi pomaže osobi da ostane sveža i izgleda mlađe. Kako piše Bright Side, niže temperature podstiču proizvodnju melatonina, hormon spavanja, koji je i antioksidans, a to znači i da pomaže u borbi protiv starenja.

Hladniji prostori, tvrde stručnjaci, pomažu i u sprečavanju nesanice. Kako se u tekstu navodi, ljudi s nesanicom imaju poteškoće sa regulacijom temperature tela, “ograničavajući sposobnost gubitka toplote”. Preciznije, više temperature uslovljavaju da telo luči više hormona stresa – kortizola. Na suprot tome je hladna soba, koja pomaže pri balansiranju tog hormona, a to znači kvalitetniji san i manje stresa.

saznajte i koji je najgori položaj za spavanje

Takođe, spavanje u sobama sa nižim temperaturama smanjuje šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa, poboljšava nivo hormona rasta, a koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i gojaznosti. Povišen melatonin (hormon spavanja) smanjuje rizik i od Alzheimerove bolesti.

Duboki san ljudsko telo koristi za obavljanje ključnih zadataka, kao što su regeneracija ćelija i konsolidacije memorije. Međutim, ono nije u stanju da reguliše temperaturu tela. Zato povišene temperature prostora u kojem spavamo mogu nas probuditi iz tog dubokog sna i tako poremetiti procese koji se odvijaju u organizmu, a koji moraju da se odvijaju bez prekida, kako bi mogli da normalno funkcionišemo.

Zato boravak u hladnoj sobi smanjuje rizike i šansu da se probudimo. Takođe, spavanja u hladnijoj sobi sprečava gljivične infekcije, pogotovo kod žena. Bakterije i gljivice vole topla i vlažna okruženja, te je zato preporučljivo da se spava u hladnijoj sobi, kako bi se i njihovo razmnožavanje sprečilo.

možda vas zanima i Koje namirnice treba konzumirati pred spavanje?

U zaključku studije navodi se i da spavanje u hladnoj sobi poboljšava metabolizam tela, aktivirajući “smeđe masti” koje sagorevaju kalorije iz tela. A, ima i umirujući efekat koji pomaže u borbi protiv bolova i upala.

18/05/2021 12:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments