Projekat Galileo: potraga za vanzemaljskim artefaktima u Sunčevom sistemu

22/03/2022 22:35

Projekat Galileo: potraga za vanzemaljskim artefaktima u Sunčevom sistemu

Potraga za vanzemaljskim životom se pojačava. Ali šta ako, umesto da tragamo za biološkim tragovima, potražimo nešto drugo: vanzemaljsku civilizaciju.

U nagrađivanom romanu Artura Klarka iz 1973. godine, „Sastanak sa Ramom“, misteriozna cilindrična letelica duga 50 kilometara ulazi u Sunčev sistem. Pokreće se svemirska misija da ga presretne i prouči pre nego što odleti nazad i proguta ga tama međuzvezdanog prostora.

Sada, pomalo neverovatno, naučna fantastika se pretvara u naučne činjenice. Astrofizičar, profesor Avi Loeb s Univerziteta Harvard veruje da je „Oumuamua, misteriozni međuzvezdani objekat koji je proleteo kroz Sunčev sistem 2017. godine, možda bio vanzemaljski artefakt sličan Rami. Ali pošto je naučnik, a ne pisac naučne fantastike, on želi podatke. „Imajući to na umu, postavio sam projekat Galileo“, kaže on. „Njegov cilj je da skenira nebo za sledeći Oumuamua i pošalje svemirsku misiju da proleti pored nje i fotografiše je.”

Više od 100 naučnika, na čelu sa Loebom, uključeno je u Galileo. Oni suptilno pomeraju fokus „Potrage za vanzemaljskom inteligencijom“ (SETI) sa traženja znakova vanzemaljske biologije ili elektromagnetnih signala na lov na objekte kao znakove vanzemaljske tehnologije. Loeb misli da je ova promena davno zakasnila.

„Sedamdeset godina smo lajali na pogrešno drvo“, kaže on, aludirajući na sedamdesetak godina tokom kojih su astronomi tražili inteligentne radio signale iz naše galaksije. „Ta potraga je zasnovana na pretpostavci da vanzemaljci komuniciraju putem radio talasa, tehnologije koju koristimo nešto više od jednog veka i koju su napredni vanzemaljci možda odavno ostavili iza sebe“, dodaje on. „Mislim da je bolja strategija tražiti artefakte: vanzemaljsku tehnologiju.“

Ne slažu se svi oko ove promene u naglasku SETI-ja. „Međutim, složio bih se, čini se da je takozvani artefakt SETI u poslednje vreme dobio više pažnje“, kaže profesor Džejson Rajt, astronom i astrofizičar sa Državnog univerziteta Pensilvanije. On, međutim, ističe da se „vrlo malo traži“.

Najbolje mesto za traženje artefakata, kaže Loeb, je u Sunčevom sistemu, našem „poštanskom sandučetu“, gde su vanzemaljski „paketi“ mogli da se akumuliraju 4,55 milijardi godina.

Vanzemaljski artefakti u našem Sunčevom sistemu

Vanzemaljska tehnologija bi mogla da završi u našem dvorištu bilo s namerom ili slučajno. Godine 1996., dr Aleksej Arhipov s Instituta za radio-astronomiju u Harkovu u Ukrajini, istakao je da se delovi naše sopstvene svemirske tehnologije neizbežno izbacuju iz Sunčevog sistema događajima kao što su sudari u svemiru i eksplozije, i da bi isto trebalo da se desi obrnuto, s materijalom iz vanzemaljskih svemirskih civilizacija koji završava u Sunčevom sistemu.

Procenom da je jedan odsto obližnjih zvezda bio dom tehnoloških civilizacija i da su tokom svoje istorije jedan odsto materijala svojih asteroida pretvorile u vanzemaljski ekvivalent robe široke potrošnje, Arhipov je zaključio da je Zemlja u svojoj istoriji, akumulirala oko 4.000 vanzemaljskih artefakata veličine tegle za džem.

Zemlja ima vremenske i geološke aktivnosti koje ponovo oblikuju njenu površinu, tako da bi bilo kakve vanzemaljske artefakte bilo veoma teško pronaći. Međutim, druga tela u Sunčevom sistemu, s površinama koje se ne menjaju, poput Meseca, bila bi bolja opklada. „Mesec je kao muzej“, kaže Loeb. „Trebalo bi da pretražujemo njegovu površinu u potrazi za opremom koju nismo poslali.

Neizbežno, ovo dočarava slike filmske verzije druge Klarkove priče, „2001: Odiseja u svemiru“, u kojoj je zakopani vanzemaljski monolit iskopan u Mesečevom krateru Tiho. Ostavljen od strane vanzemaljaca koji su prošli kroz Sunčev sistem milionima godina ranije, to je „alarm za bebe“, postavljen da upozori svoje stvaraoce kada život na trećoj planeti od Sunca izađe iz svoje zemaljske kolevke i pređe svemirski prostor do Meseca. Loeb kaže da ne voli naučnu fantastiku. Ipak, dosta toga su utvrdili pisci poput Klarka.

Prepoznavanje vanzemaljskog tehnološkog artefakta možda neće biti lako. Vanzemaljske civilizacije bi mogle biti daleko od nas u evolucionom smislu koliko i mi od mrava, ili čak bakterije. Međutim, Loeb kaže da bi pećinski čovek uzeo mobilni telefon u ruke, znao bi da ga razlikuje od kamena, iako bi njegova svrha bila misteriozna. „Slično, trebalo bi da tražimo stvari koje se razlikuju od stena“, kaže Loeb. I ne misli samo na površinu tela u Sunčevom sistemu, on misli i na prostor između planeta.

Identifikovanje Oumuamue

Tamo je Oumuamua primećen krajem 2017. pomoću teleskopa za panoramsko istraživanje i sistema za brzi odgovor (Pan-STARRS) u opservatoriji Haleakala na Havajima. Brzo je prepoznato da putuje prebrzo da bi ostao zarobljen Sunčevom gravitacijom. „Oumuamua je veoma varirao količinu svetlosti koju je reflektovao, što je pokazalo da ima ekstreman oblik, najverovatnije ravne palačinke veličine fudbalskog terena.“

Ono što je najupečatljivije u vezi s Oumuamuom bilo je to što se nije kretao kao telo pod uticajem isključivo Sunčeve gravitacije. Nešto ga je guralo od Sunca. Komete ispuštaju materijal i ovo deluje kao izduvni gas rakete, gurajući ih u suprotnom smeru. Ali Loeb kaže da „Oumuamua nije pokazivao bilo kakve dokaze dokaze o izbacivanju materijala“.

Drugi, međutim, smatraju da je ovo nemoguće isključiti. „Količina ispuštanja gasa potrebna da se objasni ubrzanje bila bi premala da bi bila otkrivena“, kaže profesor Kris Lintot, astronom s Univerziteta u Oksfordu. On takođe ističe da je, istorijski gledano, nekoliko zapažanja tvrdilo da se radi o dokazima o vanzemaljcima, pre nego što se pokazalo da je reč o prirodnim pojavama. Na primer, smatralo se da su Marovi meseci Fobos i Deimos šuplji zbog njihove male gustine, dok su pulsari nazvani LGM, po „malim zelenim ljudima2.

Postojanje jednog objekta kao što je Oumuamua izvan Sunčevog sistema implicira da bi trebalo da postoje i drugi. A u septembru 2020. Pan-STARRS je otkrio SO 2020. Kao i Oumuamua, bio je potisnut sa Sunca bez očiglednog otpuštanja svojstvenog za komete. Međutim, kada su astronomi pratili njegovu orbitu unazad kroz vreme, otkrili su da je inteligentna civilizacija iz koje je potekao niko drugi do… naša! Čini se da je 2020 SO odbačena gornja faza rakete Kentaur koja je 1966. godine pokrenula NASA-inu sondu Surveyor 2 na Mesec.

Nije iznenađujuće što je Loebova sugestija da je „Oumuamua vanzemaljski artefakt bila kontroverzna. On je smatrao čudnim to što su astronomi bili spremni da predlože egzotične stvari koje nikada ranije nisu viđene, kao što su ledeni breg vodonika, komadić smrznutog azota ili oblak čestica prašine koji su 100 puta razređeniji od vazduha, ali su bili uznemireni sugestijom da je Oumuamua proistekao iz vanzemaljske civilizacije.

„Jedan astronom je čak rekao Oumuamua je tako čudan. Voleo bih da nije postojao“, kaže Loeb. U međuvremenu, on se zapitao: „Ko je izgradio Oumuamuu? Može li to biti otpad? Možda je to samo obloga većeg vozila koje se raspalo?“

Projekat Galileo

Loeb je uveren da je potraga u Sunčevom sistemu za više objekata poput Oumuamue, pa čak i mnogo manjih, vredna truda. A sada ima početni novac da to uradi. Do toga je došlo jer je Bil Nelson, šef NASA-e, održao govor 3. juna 2021. u kojem je rekao da je potrebna naučna analiza nepoznatih vazdušnih fenomena (UAP) otkrivenih mnoštvom instrumenata. UAP su zapravo NLO-i, preimenovani da bi se uklonila stigma. Bivši predsednik SAD, Barak Obama nazvao je UAP „ozbiljnom stvari“. Loeb je 5. juna poslao mejl NASA-i da predloži vrstu naučnog projekta za koji se Nelson zalaže, ali nije dobio odgovor.

Međutim, dok su jedna vrata ostala zatvorena, druga su se otvorila. Zatvaranja zbog COVID-19 su bila odlična prilika za Loeba da ostane kod kuće i razmišlja. Napisao je mnoge naučne radove, knjigu bestselera o „Oumuamui zvanom vanzemaljski“ i ogroman udžbenik, „Život u kosmosu: od biosignatura do tehnosignatura“, sa svojim bivšim postdoktorskim istraživačem Manasvijem Lingamom sa Tehnološkog instituta Floride. „Jedna od lepih stvari je što je mnogo ljudi posetilo trem moje kuće“, kaže on. „Jedan, koji je došao nekoliko nedelja nakon što sam poslao svoju e-poštu, bio je Frank Lokin, izvršni direktor Bruker Corporation, proizvođača naučne opreme sa sedištem u Masačusetsu.

Lokin i drugi posetioci donirali su ukupno 2 miliona dolara: novac koji je Loeb upotrebio za uspostavljanje projekta Galileo, koji je objavljen 26. jula. Projekat ima dva dela. Prvi, za koji Loeb predviđa da košta 100 miliona dolara, jeste da se identifikuje priroda UAP-a. Baterija optičkih i infracrvenih video kamera, radio i audio senzora biće postavljena na krov opservatorije Harvard koledža u proleće 2022. za nadgledanje neba 24 sata dnevno, pri čemu će se objekti u podacima identifikovati pomoću algoritama veštačke inteligencije.

Cilj je imati mnogo baterija širom sveta, skenirajući što je moguće više neba. Loeb to naziva „ribolovnom ekspedicijom“ i kaže da je to pokušaj da se unese razum u temu tako što će se uvesti u naučni mejnstrim.

Stvari se kreću i na drugim frontovima. U decembru 2021., predsednik Džo Bajden je stvorio novu kancelariju, u okviru Ministarstva odbrane, za prikupljanje podataka iz svih grana vlade kako bi se došlo do dna UAP-a.

Drugi deo Galilea, za koji se predviđa da košta milijardu dolara, je ambiciozniji. To je potraga za sledećim Oumuamuom i kreiranje robotske misije koja bi trebalo da presretne njegovu putanju i napravi fotografije izbliza. Ovo će, priznaje Loeb, biti teško. „Ako bismo otkrili inteligentni radio signal od najbliže zvezde, malo bi se žurilo da odgovorimo, jer bi vreme povratne komunikacije trajalo deceniju“, kaže on. „Međutim, ako primetimo nešto u Sunčevom sistemu, moraćemo da se krećemo izuzetno brzo. Oumuamua je nestao pre nego što smo imali mnogo vremena da ga proučimo.

Čak ni misija sletanja na drugu Oumuamuu možda neće biti isključena. NASA je to postigla 2018. godine tako što je spustila svoju svemirsku letelicu OSIRIS-REx na asteroid Bennu i uzela uzorak, koji se vraća na Zemlju 2023. godine.

„Ako postoji vanzemaljska tehnologija, to može predstavljati više od naučne prilike“, kaže Loeb. „To bi takođe mogla biti poslovna prilika za uvoz nove tehnologije na Zemlju!“

Lintot kaže da: „Ako projekat Galileo uzbuđuje ljude zbog razumevanja međuzvezdanih objekata koji ulaze u Sunčev sistem, to bi bilo fantastično. On kaže da Evropska svemirska agencija već planira misiju presretača kometa, koja će moći da leti do tela kao što je Oumuamua. „Plan je da vreba u svemiru čekajući odgovarajuću metu, bilo da se ispostavi da je to kometa koja prvi put posećuje unutrašnji Sunčev sistem ili neki međuzvezdani objekat.

Sav ovaj fokus na Sunčev sistem može izgledati kao da podseća na pijanca koji je u ponoć izgubio ključeve od automobila i traži ih pod uličnom rasvetom, ne zato što će se tamo verovatno naći, već zato što je to jedino mesto na kome može razumno pogledati. Ipak, Loeb smatra da je vredno izvršiti detaljnu pretragu našeg dvorišta jer to još niko nije.

„Rečima Roberta Frosta, ide se ‘putem koji se manje putuje’. I kad god to uradite, uvek postoji mogućnost da nađete voće koje je lako ubrati“, kaže on.

Pretraživanje dubokog svemira

Pogled izvan Sunčevog sistema je teži. Ipak, Loeb misli da je potraga za tehnosignaturama i dalje bolja opklada od traženja biosignatura mikroba, što je glavni cilj astrobiologa. Glavni biomarkeri su kiseonik i metan, koji mogu postojati u planetarnoj atmosferi samo ako se stalno dopunjuju.

Trenutno je poznato više od 4.000 planeta izvan našeg Sunčevog sistema. Dok kruže oko svojih matičnih zvezda, neke prolaze između zvezde i Zemlje, tako da svetlost zvezda prolazi kroz njihovu atmosferu. Kiseonik i metan „nagrizaju“ zvezdanu svetlost na karakterističnim talasnim dužinama koje su njihovi „spektralni otisci prstiju“. „Problem je“, kaže Loeb, „što je tokom prve dve milijarde godina života na Zemlji bilo malo kiseonika u atmosferi. I kiseonik i metan mogu imati nežive izvore.”

Bolja opklada, smatra Loeb, je tražiti hemikalije, ne biološke već tehnološke. On predlaže jedinjenja kao što su hlorofluorougljenici ili CFC, nekada korišćena na Zemlji kao rashladna sredstva i pogonska sredstva za sprej, a poznata po svojim svojstvima uništavanja ozonskog omotača. „Mogli bi biti otkriveni u atmosferi planeta oko obližnjih zvezda NASA-inim 6,5-metarskim svemirskim teleskopom Džejms Veb“, kaže on.

Međutim, postoje i drugi znaci, kao što su vanzemaljske megastrukture. Neko vreme je izgledalo kao da KIC 8462852, takođe poznata kao Tabijeva zvezda, divlje fluktuira u osvetljenosti i da bi mogla da kruži takvim strukturama, verovatno ogromnim kolektorima zvezdane svetlosti. Međutim, ispostavilo se da je ponašanje zvezde rezultat prašine u Sunčevom sistemu.

Loeb kaže da su laka jedra gurana megalaserima uverljivo sredstvo vanzemaljskog transporta i da bismo mogli da otkrijemo prelivanje takve svetlosti. Takođe, ako bi vanzemaljska civilizacija prikupila svetlost zvezda pokrivajući svoju planetu fotonaponskim panelima, to bi prouzrokovalo da njena površina reflektuje svetlost drugačije od stena i okeana.

Srećom, najbliža zvezda, Proksima Kentauri, ima planetu. Planeta, Proksima Kentauri b, 20 puta je bliža svojoj zvezdi nego što je Zemlja Suncu. Ali pošto je Proksima Kentauri hladna zvezda, crveni patuljak, koji je 500 puta manje sjajam od Sunca, planeta je potencijalno nastanjiva. Kao i naš Mesec, ona je plimno zaključana, zbog čega je jedna strana u trajnom danu, dok je druga u trajnoj noći.

„Vanzemaljska civilizacija bi mogla da živi na noćnoj strani, ali da pokriva svetlosnu stranu fotonaponskim panelima“, kaže Loeb. Oko 0,1 odsto Zemljine površine je osvetljeno veštačkim svetlima, ali Loeb procenjuje da ako je 10 odsto noćne strane Proksime Kentauri b na sličan način osvetljeno, to bi se moglo otkriti sa Zemlje svemirskim teleskopom Džejms Veb, koji je lansiran na Božić.

Stidljivi vanzemaljci

Loeb prihvata mogućnost da je vanzemaljce veoma teško pronaći. Možda se kriju, na primer, zato što je Univerzum opasan i, ako signalizirate svoje prisustvo, bićete izbrisani. Ako to jeste tako, možda će biti kasno za nas jer su naši radijski prenosi već stigli do hiljada obližnjih zvezda!

Ali čak i ako se vanzemaljci ne kriju, možda su odlučili da ostanu kod kuće i žive u sajber čauri, poput Metaversa koji je predložio Facebook. Ovo je još jedna mogućnost koju je Klark predvideo u svojoj noveli iz 1949. godine, The Lion Of Comarre, koja opisuje budućnost u kojoj je za mnoge virtuelni svet zavodljiviji od stvarnosti.

Naravno, vanzemaljci koji su milionima ili čak milijardama godina ispred nas u evolucionom smislu se verovatno neće, kako je Klark precizno primetio, „razlikovati od magije“.

„Dovoljno napredna inteligencija bi čak mogla biti dobra aproksimacija Boga“, kaže Loeb. „Bilo bi u stanju da stvori život iz neživota, a možda čak i da manipuliše zakonima fizike da bi stvorio nove univerzume.

Koje bi mogle biti koristi od pronalaženja naprednih vanzemaljskih artefakata? Pa, znali bismo da je moguće preživeti planetarne kataklizme kao što je globalno zagrevanje. Nadamo se da ćemo biti inspirisani da nastavimo da pomeramo granice naučnog znanja.

Što je najvažnije, kaže Loeb, saznanje o postojanju vanzemaljske civilizacije učinilo bi da razlike između ljudi na Zemlji izgledaju trivijalno. „U 20. veku, poricanje ovoga izazvalo je smrt 3 procenta svetske populacije od ruku nacista i drugih“, kaže Loeb. „Vanzemaljci bi nam pokazalo da nas to više ujedinjuje nego što nas deli.

Što se tiče šanse da se pronađe vanzemaljski artefakt, Rajt priznaje: „Ne znam!“ Loeb je, međutim, optimističniji. „Većina zvezda je nastala milijardama godina pre Sunca“, kaže on. „Iz tog razloga, mislim da su šanse veoma dobre.

22/03/2022 22:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments