Bez panike u prolećno spremanje

12/03/2021 13:57

Bez panike u prolećno spremanje

Svet je takav kakav jeste i mi ga ne možemo promeniti, ali možemo naš u kojem živimo kao i doživljaj prolećnog spremanja. Naime, ta aktivnost ne mora da bude stresna, ako promenimo ugao gledanja na tu neophodnost. Ovaj posao može da bude oslobađajući i rasterećujući, a ujedno je sjajna prilika je da se napravi mesta za nove stvari, koje nam zaista trebaju.

Pre započinjanja posla potrebno je napraviti plan rada, a u nastavku teksta i par korisnih informacija u vezi sa istim.

Plan

Odvojite vreme. Izdvojte jedan vikend, usaglasite se sa svim ukućanima, podelite obaveze i raspodelite delove stana koje će svako da pospremi. Napravite i listu stvari koje treba da se urade: bacanja nepotrebnih stvari, poklanjanja odeće, izbacivanja starog nameštaj, krečenja…

Važno je imati na umu da takvo detaljno spremanje podrazumeva i određena novčana sredstva. Preračunajte koliki budžet imate na raspolaganju i u skladu sa njim odredite prioritete. Tačnije, da li je važnije da orečite stan ili zamenite dotrajali nameštaj.

Nabavite opremu i sredstva za čišćenje

Nabavite neophodnu kućnu hemiju, kese za đubre, kutije za pakovanje stvari koje ćete odložiti. Pripremite metle, usisivač, opremu za krečenje (ako vam je to prioritet)…

Ključni korak: oslobađanje nepotrebnog

Najvažnije je da se otarasite onoga što vam ne treba i što dugo ne koristite, a zauzima vam prostor i sakuplja prašinu. Pregledajte dečije ormane i izbacite svu garderobu i obuću koju su prerasli. Možete je donirati ili pokloniti onima koji imaju decu mlađeg uzrasta. Isto ponovite i sa vašim ormarom. Oslobodite se garderobe koja stoji na dnu ormara više od tri godine.

Postoji pravilo, koje se odnosi na odeću. Naime, ako neki komad odeće nismo nosili u poslednjih dve sezone, nećemo nikad. Pregledajte obuću i modne dodatke. Zatim se skoncentrišite na peškire, krpe, posteljinu. Proverite šta je pohabano, iscepano, isflekano… Rešite se nepotrebnih gomila. Reciklirajte ili donirajte.

Kontrola rokova trajanja i ambalaža

Pažljivo pregledajte rokove upotrebe od lekova, kozmetike, do namirnica u kuhinji i ostavi. Sve, čemu je rok trajanja istekao, bacite. Nepotrebnu ambalažu poput teglica, kesa, plastičnih kutija, flaša… trebalo bi ili da bacite ili reciklirate. Ne zaboravite da proverite zamrzivače i frižidere da se nije „sakrila“ namirnica sa isteklim rokom. Obratite pažnju gde i ko preuzima pet ambalažu, čepove, staklo i u skladu sa tim napravite mesta u kuhinji ili ostavi.

„Šteta da se baci…“

Nije šteta ako se rešite okrnjenih šolja, tanjira, olupanih šerpi, posuđa ili izgrebanih tiganja. Ovde se ne radi samo o estetiti, već i o zdravlju. Oštećeno posuđe nebezbedno i po zdravlje opasno.

Nameštaj

Komadi koji se klimaju, vire federi ili su na drugi način oštećeni nisu bezbedni ni za vas ni za ukućane. Takav nameštaj restaurirajte, ako je mogući ili ga se jednostavno, rešite. Proverite police sa knjigama, dečjim udžbenicima, časopisima, novinama… sigurno postoji ono što možete da poklonite ili bacite.

Očišćeni uređaji, tepisi i zavese čine prostor „svežijim“. Neprijatni mirisi se uvlače u sav tekstil i tapacirung, te se preporučuje njihovo temeljno čišćenje.

Kruna posla

U završnici ovog posla razmislite i o biljkama. Da li ih treba presaditi, očistiti ili bar promeniti lonce u kojima su. Prostor, svakako, prijatnije izgleda, ako u njemu ima biljaka. Te ako planirate da oplemenite, recimo kuhinju biljem, odaberite bujne i aromatične biljke, poput bosiljka, ruzmarina ili nane.

 

pročitajte još i kako da ulepšate životni prostor:

Osvežite sami svoj dom!

 

12/03/2021 13:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments