Uvek moderne igre na otvorenom

29/04/2021 14:52

Uvek moderne igre na otvorenom

Sa lepim vremenom, prolećnim raspustom i praznicima pred nama, predlažemo vam kako decu, ali i vas da razonodite igrama na otvorenom. Ove igre ne zahtevaju pregrš rekvizita, već samo malo volje i fizičke spremnosti. U nastavku pregled najpopularnijih igara.

Šuge

Zadatak “šuge” je da juri ostale igrače pokušavajući da ih dodirne. Igrač koji bude “zaražen” šugom preuzima i nastavlja da vija drugare, uključujući i prethodnu “šugu”. Igra traje dok se svi ne umore ili im ne dosadi. Ova igra je odlična za razvijanje orijentacije u prostoru, koordinaciju pokreta i zagrevanje svih mišića.

Ledeni čika

Ova igra je slična predhodnoj, s tom razlikom što jedan igrač sve vreme juri ostale. Nakon što dodirne nekog mora da kaže „Zaleđen!“. Ta „uhvaćen ostaje na mestu na kom je zaleđen, a Ledeni nastavlja da juri ostale. Zaleđen može biti odmrznut ako ga pipne saigrač koji slobodno trči. Da bi neko u igri pobedio, mora sve saigrače da zaledi.

Šarena jaja

U ovoj igri mora da učestvuje najmanje 4 igrača, od kojih je jedan „đavo“, drugi je prodavac, a ostali su šarena jaja. Jaja igrači sami biraju boju, zatim se poređaju unaokolo i čučnu, nalik na jajima u korpi. Posle ide dijalog:

Đavo: „Kuc, kuc!“

Prodavac: „Ko je?“

Đavo: „Đavo s lopatom!“

Prodavac: „Šta vam treba?“

Đavo: „Jedno jaje!“

Prodavac: „Koje boje?“

Đavo: pogađa boju

Đavo pogađa boju dok ne izabere onu koja postoji. Kada pogodi, igrač jaje ustaje i beži, a kada ga đavo uhvati, menjaju se uloga.

Preskakanje konopca

Ako želite u društvu da preskačete konopac, potreno je tri igralča. Dvoje vrte konopac i jedan preskače.

Frizbi

Frizbi je zahtevnija igra jer zahteva mnogo trčanja. Odlična je za razmrdavanje posle zimskog sna. A najbolje je da se igra na mekoj podlozi. Frizbi se prilikom bacanja drži tako da palac bude na gornjem, a ostali prsti na donjem delu diska.

Hula-hop

Iako je pre deceniji hula-hop bio pravi hit među decom danas je teško pronaći nekog ko ume da ga vrti. Iako je tehnika vrtenja obruča laka, malo ko je primenjuje, a odlična je vežba za sve delove tela.

Lastiš

Igra kojoj se popularnost vratila pre koju godinu nakon što su se u prodaji pojavili lastiši za preskakanje, raznih dezena i boja. Igra lastišem zahteva dosta skakanja i preciznosti, a odlična je za razgibavanje. Za lastiš je potrebno najmanje troje igrača, ako nema trećeg poslužiće i stablo, stolica, klupa…

Ko voli, ko voli…?

Igra sa lastišem u kojoj može da igra mnogo dece/odraslih. Lastiš se raširi i svi igrači stanu unutar njega, jedan od njih postavi pitanje: „Ko voli, ko voli…(nešto)?“. Ako svi vole traženo ostaju u lastišu, ali ako je nešto što niko ne voli, svi iskaču iz lastiša. Zanimljivo je kada onaj ko pita odugovlači sa izgovaranjem celog pitanja. Recimo: „Ko voli kolače…od ….crva?“.

Puštanje zmajeva

Za ovu aktivnost postoje kupovni zmajevi i ne treba mnogo umeća da bi se sprovela. Jedino važno je da ne pokušavate zmaja da puštate, ako nema vetra. Trčaćete do iznemoglosti, a zmaj neće poleteti, s tim što i drveće treba izbegavati.

Školice

Malo betona, kamenčić/pločica i komad krede i igra je spremna. Igra je odlična za razvijanje osećaja za prostor, preciznost, ali jača i mišiće nogu i zglobove.

Lanac

Jedan igrač vija druge i kada nekog uhvati ostaje spojen sa njim. Držeći se za rukenastavljaju da vijaju druge. Svakog koga uhvate „vezuju“ u lanac, a igra traje dok poslednje dete ne ostane na slobodi.

Ćorave bake

Ćorave bake je igra koja zahteva ravniju podlogu i širok prostor. Igraču koji je „ćorava baka“ vežu se marama preko očiju, kako ništa ne bi video. Ostali igrači ga lagano zavrte oko sopstvene ose, da izgubi osećaj za orjentaciju u prostoru. Puste ga i izmaknu se. „Baka“ počinje da tumara ispruženih ruku tražeći saigrače. Kako bi igra bila uzbudljivija, igrači ne bi trebalo da beže daleko od ćorave bake, jer treba da je izazivaju: dozivaju, blago gurkaju… Kada „baka“ uhvati nekog od igrača, onda treba da pogodi koga drži, ne skidajući pritom povez sa očiju.

I za kraj nikako nemojte propustiti igru žmurke ili se zabavite klikerima.

29/04/2021 14:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments