U ljubavi POSTOJE pravila

20/03/2021 20:08

U ljubavi POSTOJE pravila

U ljubavi nije sve dozvoljeno, iako nas tome uče. A postoje i pravila, uprkos sveopštem uverenju da je drugačije. Najvažnije, za dobru i zdravu emotivnu vezu, je imati poštovanja prema sebi i prema partneru.

Stručnjaci tvrde da je komunikacija srž veze, ali ona lako prerasta u monologe, koji kasnije dovode do udaljavanja partnera. U trenucima, kada vam se stavovi nisu “sudarili”, potrebno je definisati pravila koje ćete primenjivati tokom budućih diskusija. Rasprave, jedino one konstruktivne, su važne za razumevanje osobe do koje nam je stalo, zato se na istoj mora raditi. Ljudi često planu braneći svoje stavove i tom prilikom ne slušaju sagovornika. Kako bi se to izbeglo psiholozi savetuju nekoliko stvari.

1. Tokom razgovora niko ne sme da napusti prostoriju

2. Trudite se da ne koristite ružne reči i uvrede

3. Nemojte podizati ton. Sve se može reći i imati istu težinu, ako se i tiše priča

4. Tokom razgovora, podsetiti partnera da ga volimo, pa i u tom trenutku

5. Bez pretnji razvodom/ raskidom

6. Diskusiju ne završavati sve dok oboje ne shvate jedno drugo

Poštovanje, zavođenje i poverenje

Uz kvalitetan razgovor, partneri moraju i brinuti jedno o drugome. Nije dovoljno ponavljati koliko volimo jedno drugo, ako te reči nisu praćene i određenim delima. Partnera ne treba podrazumevati, jer on nije saksija i nije nam ostavljen u nasleđe.

Partnerski odnosi počivaju na prijateljstvu, tačnije bliskosti koje ono nosi. Gradite poverenje, jer je ono ključno za stabilnu vezu.  Dalje, savet kaže i da ne izbegavate stvari koje ste radili na početku veze. Baš zbog njih ste danas tu gde jeste. Ponavljate sve ono što vas je činilo srećnim tada i radite nove stvari, koje će te sutra ponavljati.

Kažu da muškarci često zaborave bitne datume. Koliko je to tačno, ne postoji precizan podatak. No, ako i neko zaboravi godišnjicu, nema razloga da bilo koji drugi dan iznenadi partnera. Možda vi i ne volite datume, ali možda vaš partner voli. Zato nemojte biti sebični i slavite te male momente. Podsetite se prvog poljubca, pogleda, prve poruke…

Radost je u deljenju, ali ne samo kada vama to odgovara. Oslušnite partnera. Iznenadite ga poklončićem/sitnicom. To je pažnja koja nema cenu. Pokloni koji su planirani ne nose težinu kao onaj iznenadni bez povoda i namere.

Smejte se, glupirajte se, pevajte zajedno… Nisu bitni talenti, već namera i cilj, a to su radost i bliskost. Cenite vreme provedeno zajedno. Upotpunite ga zajedničkom aktivnošću poput kuvanja ili odlaska u nabavku. Dnevne kućne poslove pretvorite u zajedničke akcije, jer ćete posle imati više vremena za stvari koje su vam prijatnije.

Pokušajte da u trenucima besa, pronađete lepe momente iz vašeg zajedičkog života. Podsetite se zašto ste zajedno. Budite zahvalni na tome što imate. Zavodite jedno drugo. Izađite na sastanak.

pročitajte i šta ne treba mešati: Ljubav i zahvalnost se ne podrazumevaju

Rastite zajedno

Ljubav zahteva konstantno usavršavanje nas u zajednici. Partneri su tim koji donosi važne odluke, a u njemu se oslanjamo jedno na drugo. U toj zajednici stalno učimo, rastemo i emotivno sazrevamo.

Ne budite previše kritični i samokritični. To je jednako niskom samopouzdanju, koje kasnije dovodi do ljubomore.

Ljubomora i opsesivnost nisu ključ za harmoničnu vezu. Zato u trenucima kada klonete potražite podršku partnera. Ne budite samouvereni i ne donosite samostalno odluke u situacijama koje se ne tiču samo vas. Svaki naš potez sa sobom nosi posledicu, a njih, često, osete nama najbliži.

 

 

20/03/2021 20:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments