Preskakanje konopca ili trčanje: šta troši više kalorija?

28/01/2022 19:08

Preskakanje konopca ili trčanje: šta troši više kalorija?

Kada su u pitanju vežbe koje vas ne koštaju ništa, i preskakanje užeta i trčanje su dve najeksploatisanije opcije, posebno zato što je u oba slučaja potrebno malo opreme.

Međutim, ne vole svi sportisti da koriste oba ova vida vežbanja, a i ima i onih koji radije izbegavaju trčanje, jer zahtva više prostora, dok drugi smatraju da preskakanje užeta nije „pravi“ sport.

Stoga ćemo pregledati koje su prednosti i nedostaci svake od ovih vežbi, da biste odlučili koja je prava za vas. Koja vežba sagoreva više kalorija? Količina sagorenih kalorija pri obe vežbe je otprilike ista, iako mnogo zavisi od fizičkog stanja pojedinačne osobe, kao i od nivoa napora i drugih faktora kao što su godine i pol.

Sledeće brojke pokazuju koliko kalorija možete sagoreti za 30 minuta, na osnovu studije Harvard Health Publishinga.

Preskakanje užeta naspram trčanja: Šta sagoreva više kalorija? (Aktivnost važi za osobu tešku 70 kilograma)

  • Konopac za preskakanje (brzo) 421 cal.
  • Konopac (sporo) 281 cal.
  • Trčanje (12 km/h) 450 cal.
  • Trčanje (8 km/h) 288 cal.

Iskorišćeni mišići i sila udara

I preskakanje užeta i trčanje prvenstveno koriste mišiće donjih ekstremiteta, a mišići jezgra obezbeđuju stabilizaciju trupa, iako je jedna razlika u tome što trčanje može učiniti više za vaše gluteuse. Sila udara koja se generiše tokom ove dve vežbe je takođe slična, obe se smatraju prilično stresnim po pitanju udara, mada ako skočite dva puta kada preskačete konopac (dvostruki skokovi), tlo će delovati s još više sile na vaše telo. Stoga, ako patite od problema u oblastima kao što su kolena, kukovi i gležnjevi, bolje je da se bavite sportovima koji su manje stresni po telo, kao što su plivanje, vožnja bicikla ili hodanje, mada je uvek potrebno konsultovati se sa specijalistom.

28/01/2022 19:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments