Ovo su najčešće zablude o vitaminima!

17/08/2018 11:51

Ovo su najčešće zablude o vitaminima!

Ukoliko smatrate da konzumacija vitamina ne može da šteti, razmislite ponovo.

O vitaminima treba misliti kao o lekovima.

Mitovi o vitaminima

Koji su najčešći mitovi o vitaminima?

Vitamin C zaustavlja prehladu

Prva stvar koju činimo kada krene sezona prehlada ili kad osećamo početne simptome gripa jeste da se nakljukamo vitaminom C. Međutim, stručnjaci navode da to u maloj meri može uticati na prehladu.

Ukoliko se svakodnevno komzumiraju suplementi vitamina C, kako bi se sprečila prehlada, može doći do toga da simptomi prehlade budu blaži ili kraći, ali ovaj vitamin neće pojačati otpornost na prehladu. Odraslim osobama je potrebno 45 grama vitamina C svakog dana.

Pogledajte i: Šta može da se desi nakon konzumacije leka kom je istekao rok?

Morate da uzimate multivitamin

Multivitamini imaju dobre efekte po zdravlje ali ne mogu zameniti zdravu ishranu. Samo voće, povrće i žitarice mogu telu pružiti neophodne vitamine u odgovarajućoj količini.

Ne možemo uneti previše vitamina

Višak vitamina može da škodi organizmu. Oni vitamini koji se rastvaraju u mastima, poput A, D, E i K, talože se u telu i ako se unesu u većim dozama postaju toksični.

Vitamini su skup urin

Višak vitamina se izbacuje kroz urin. Postavlja se pitanje da li su suplementi ustvari skup urin? Stručnjaci napominju da to nije slučaj. Naime, vitamini koji se rastvaraju u vodi, B i C, izbacuju se kroz urin ako se unesu u većoj količini od potrebne, dok se vitamin A rastvara u mastima i taloži se u jetri. Višak vitamina A može izazvati hipervitaminozu A, opasno zdravstveno stanje.

Lekovi nisu isto što i vitamini

Iako većina smatra da nema ništa loše u svakodnevnom uzimanju vitamina, kako je reč o zdravim suplementima, stručnjaci preporučuju konsultovanje sa lekarima. U organizam se unose moćne hemikalije, koje su proizvedene u fabrici i kao takve sa sobom nose razne efekte i rizike. Ne treba ih olako uzmati.

17/08/2018 11:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments