Tajna zdrave kose krije se u glutenu?

14/02/2023 11:22

Tajna zdrave kose krije se u glutenu?

Gluten već nekoliko godina ima jako lošu reputaciju, a bilo da ga konzumirate ili ne, ovaj sastojak izgleda da će se u svet zdravlja i lepote vratiti na velika vrata.

Naime, jedna kineska studija, dala je glutenu noviu šansu, kada su naučnici otkrili da je upravo ovaj sastojak efikasan u oporavljanju kose, a naročito kada su u pitanju ispucali i suvi krajevi.

Gluten jača kosu

Naime, ljudska kosa sastoji se od molekula proteina keratina, kao i malih peptida. Tekstura svake vlasi odrđena je formacijom molekula, a ukoliko je ona glatka i zrava, to znači da su ove veze jake i veoma guste.

Pročitajte i… 7 skrivenih znakova zašto vam opada kosa

Međutim, usled sušenja i peglanja kose, UV radijacije i određenih hemikalija, uključujući i one u proizvodima za negu kose, ove veze molekula slabe i kidaju se. To dovodi do pojave krhke i lomljive kose i ispucalih krajeva. Brojni preparati pokušavaju da poprave ovu štetu, ali retko koji je efikasan.

Gluten može biti odličan kandidat za rešavanje ovohg problema, jer zahvaljujući njemu, veze molekula postaju jače i teže se razbijaju. Naučnici pokušavaju da naprave i prve prozvode za negu kose sa glutenom, kako bi svoja dosadašnja istraživanja potvrdila i u praksi.

14/02/2023 11:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments