7 skrivenih razloga zašto vam opada kosa

11/01/2018 09:23

7 skrivenih razloga zašto vam opada kosa

Umereno opadanje kose je sasvim normalna pojava, a dnevno, izgubimo u proseku 5o do 100 vlasi. Međutim, ukoliko je količina kose koja opada mnogo veća, vreme je za uzbunu.

Razlozi zašto opada kosa

Nedovoljno proteina

Eto još jednog razloga zašto da uvrstite protein u svaki obrok- on potpomaže rastu kose. Manjak proteina uzrokuje kako smanjen rast, tako i opadanje kose, a može da utiče i na promenu boje. U proseku, preporučena dnevna doza proteina jeste 46 grama, a da biste sprečili dalje opadanje kose, dodajte još 11 grama proteina u svoje obroke.

Nedostatak gvožđa

Opadanje kose uzrokovano nedostatkom gvožđa najčešće je pojava kod vegerterijanaca i onih koji limitiraju unos mesa. Međutim, suplementi gvožđa se ne preporučuju, osim ukoliko i klinička slika nije dokazala da patite od nedostatka ovog jedinjenja. Umesto toga, u ishranu uvrstite namirnice bogate gvožđem, kao što su džigerica, zeljasto lisnato povrće, soja i sočivo.

Pročitajte još i… Evo zašto se kosa brže masti!

Pod stresom ste

Anksioznost i velika, konstantna količina stresa s kojom se svakodnevno suočavate može dovesti do opadanja kose i to u većoj količini, u tzv. pečatima. Uz izbegavanje ovakvih situacija, ukoliko vam vlasi opadaju usled stresa, posavetujte se sa psihologom. Na tržištu postoji veliki broj preparata za opadanje kose koji efikasno sprečavaju ovu neželjenu pojavu.

Agresivni proizvodi za negu kose

Vruća voda uz agresivne preparate za kosu, prepune hemikalija, mogu da oštete kožu glave i da uzrokuju opadanje kose. Posavetujte se sa dermatologom koji proizvodi su neutralni, te počnite njih da koristite.

Problemi sa štitnom žlezdom

Usled disfunkcije tiroidne žlezde, dolazi do disbalansa hormona u organizmu, a to može da uzrokuje abnormalni gubitak kose. Ukoliko primetite simptome pojačanog rada štitne žlezde, idite kod lekara.

Počeli ste sa novom terapijom

Promena lekova, kao što su određeni lekovi za regulaciju pritiska, mogu kao nuspojavu da imaju opadanje kose. Pročitajte uputstvo za upotrebu na leku, ali niti jedan medikament ne prestajte da pijete na svoju ruku, već se posavetujte sa svojim lekarom.

11/01/2018 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments