Kada je najbolje vreme za med?

01/08/2022 12:25

Kada je najbolje vreme za med?

Poznato je da konzumiranje ove namirnice doprinosi ljudskom organizmu i da je teško naći namirnicu koja može da mu parira.

Kada je najbolje vreme za konzumaciju meda?

Benefiti meda

Naime, med utiče na stvaranje krvnih elemenata i deluje kao probiotik i antioksidans. Jača imunitet, podstiče metabolizam, čisti organizam, ubrzava oporavak i još mnogo toga.

Pogledajte i: Čudesni jutarnji lekoviti napitak

Med je najbolje konzumirati rastvoren u vodi, čaju ili mleku. Ukoliko se zadržava u ustima i lagano topi, omogućiće mnogim dobrim bakterijama da direktno uđu u krvotok preko sluzokože. Na ovaj način se dezinfikuje usna duplja, a šećer iz meda neće smetati zubima.

Rastvorite kašičicu meda u toplom čaju ili šolji vode, a zatim tečnost ispijte lagano. Zadržavanjem tečnosti u ustima postižete antivirusno i antiseptičko dejstvo meda.

Pogledajte i: Zdrav? Med može biti i gori od šećera

Za ublažavanje nadražajnog kašlja, preporučljiva je konzumacija kristalisanog nektarinskog meda, med u saću.

Ukoliko se med koristi kao terapija, najbolji efekat će dati ako ga uzmete pola sata pre jela. On se može uzimati i preventivno. Ujutru daje snagu, a uveče pomaže dobrom snu.

Pogledajte i: Kako prepoznati prirodni med

Med se ne preporučuje svima. Naime, osobe sa dijabetesom ne bi smele da ga konzumiraju, kao ni oni koji su alergični na med. Takođe, stručnjaci ističu da ova namirnicac nije za decu mlađu od godinu dana, iz razloga što je 10 do 15 odsto meda zagađeno sporama botulizma.

01/08/2022 12:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments