Šta može da se desi nakon konzumacije leka kom je istekao rok?

15/08/2018 12:39

Šta može da se desi nakon konzumacije leka kom je istekao rok?

Ovakve situacije nisu retkost. Međutim, postavlja se pitanje na šta se odnosi taj rok.

Da li je reč o periodu tokom kog lek deluje ili je u pitanju period nakon kog taj isti lek može da ugrozi naše zdravlje?

Rok trajanja

Zakon kaže da svaki proizvod sa rokom trajanja, mora imati istaknut datum perioda upotrebe na ambalaži.

Taj datum ustvari predstavlja datum do kada priozvođači garantuju delotvornost i bezbednost proizvoda. Stručnjaci ističu da postoji malo naučnih dokaza da bi lek sa isteklim rokom trajanja mogao biti toksičan i kao takav opasan po zdravlje.

Ovo nije slučaj sa namirnicama kojima je istekao rok trajanja.

Lekovi zapravo postaju manje delotvorni nakon isteka roka, ali ne postoji adekvatno objašnjenje zašto je to tako. Međutim, datum isteka roka je kod upotrebe pojedinih lekova važniji nego kod drugih.

Naime, nitroglicerin i insulin gube delotvornost i ne treba ih konzumirati nakon isteka roka. Ovo takođe važi za antibiotike u tečnom stanju, jer nisu stabilni kao oni u pilulama.

Lekovi koji se koriste za kontrolu visokog krvnog pritiska, poput norepinefrina, trebalo bi baciti nakon što promene boju, navode stručnjaci.

Oni lekovi koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka ili sprečavaju određene napade, ne smeju se konzumirati nakon isteka roka trajanja.

Ako je reč o lekovima protiv glavobolje, ukoliko im je istekao rok, male su šanse da vam se nešto dogodi. Lek može imati samo umanjeno dejstvo.

Pre konzumacije bilo kog leka proverite rok trajanja.

15/08/2018 12:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments