Malim ritualom pred spavanje postanite jutarnja osoba

03/01/2018 11:37

Malim ritualom pred spavanje postanite jutarnja osoba

Ustajanje ujutro kod mnogih od nas je najteži deo dana. Kako biste sprečili ovaj stres, potrebno je da uvedete samo jednu malo promenu i da za to izdvojite svega nekoliko sekundi.

Ma koliko sebi obećavali da ćemo postati jutarnja osoba, ili da ćemo makar umanjiti trenutke odlaganja alarma, pet minuta duže u krevetu svakako je privlačnije od ustajanja, naročito zimi. Na svu sreću, postoji jedna mala promena u rutini spavanja koja nam može pomoći, a traje svega nekoliko sekundi.

Kakop ostati jutarnja osoba?

Stručnjaci su odavno objavili istraživanja u kojima su pokazali da ljudi lakše utonu u san kada je u prostoriji hladno. Tako, pokazano je takođe da je temperatura idealna za spavanje ona između 15 i 19 stepeni Celzijusa. “Ukoliko je temperatura tela previsoka, mozak ne može lako da se prebaci iz stanja budnosti u stanje pospanosti”, kažu naučnici i dodaju da nam se, hlađenjem, celo telo priprema na san.

S druge strane, kada se ujutro probudimo, mnogo nam je teže da izlazimo iz toplog kreveta u hladnu prostoriju. Zato, iako je hladnija prostorija idealna za kvalitetan san, namestite podno grejanje ili radijatore da se pali 10 minuta pre buđenja, kako bi soba u kojoj spavate bila toplija što će vas ohrabriti da ipak ustanete.

Psiholozi kažu da je ovaj ritual dobar način da sa mnogo više elana ustajemo ujutro i da ćemo tako smanjiti broj odloženih alarma.

03/01/2018 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments