Otrovni delovi veoma zdravih biljaka!

20/09/2016 16:34

Otrovni delovi veoma zdravih biljaka!

Iako je malo poznato, ali biljke koje često jedemo, a koje su veoma zdrave – imaju delove koji su otrovni i koje nije poželjno konzumirati.

Pogledajte koji delovi odrđenih veoma zdravih biljaka ne bi trebalo jesti:

Paradajz

Plod paradajza je jedan od najukusnijih i najzdravijih, ali ova biljka ima i jedan jako otrovan deo. U pitanju je list paradajza. Evropljani su od paradajta stotinama godina imali strah, a tek u 18. veku je počeo da se jede njegov plod.

Lišće ove biljke je toliko toksično da može da izazove probleme sa želucem, a u većoj količini, može imati i fatalne posledice.

Jabuka

Kod jabuke, voća bogatog vitaminima, jedan deo je otrovan, a nalazi se veoma blizu jestivog dela – koštice! U njima se nalaze male količine amigdalina, materije koja se u kontaktu sa probavnim enzimima pretvara u cijanid, zbog čega ne bi trebalo jesti ove delove jabuke.

Krompir

Kod krompira otvrovni su njegovi izdanci. Toksična materija solanin se nalazi u izdancima i stabljikama ove biljke, koja potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, zbog čega je potrebno ove delove krompira odstraniti pre termičke obrade jestivog dela.

Patlidžan

Još jedna veoma zdrava biljka koja ima veoma otrovne delove – patlidžan – otrovnu materiju solanin “krije” u lišću i cveću.

20/09/2016 16:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments