Koja količina mesa je bezbedna po zdravlje?
Povezane objave
Tokom praznika, na skoro svakoj trpezi nalazi se makar jedno jelo od mesa ili mesnih prerađevina. Iako se u ovo doba često ne pitamo, možda bismo trebali: koliko mesa smemo da jedemo?
Svetska zdravstvena organizacija je u najnovijem istraživanju pokazala da obrađeno meso može da poveća rizik od raka, a istu ulogu ima i crveno meso. Da li to znači da treba da izbegavamo ovu namrinciu? Najkraći odgovor je ne, ali nije sve baš tako jednostavno…
Zdravstveni benefiti mesa
Meso je, kao što znamo, odličan izvor ptoteina i omogućava nam izvesnu količinu važnih vitamina
i minerala, koji su telu neophodni kako bi se pravilno razvijalo i funkcionisalo. Crveno meso, kao što je govedina, jagnjetina i svinjetina, bogato je gvožđem i sprečava anemiju. Konzumiranje crvenog mesa jednom do dva puta nedeljno spada u zdrav režim ishrane, naročito kada su u pitanju deca i žene u reproduktivnoj dobi.
S druge strane, živinjsko mesto igra značajnu ulogu u održavanju zdrave telesne težine, kontroliše apetit i čini nas sitijim.
Šta je obrađeno meso?
Međutim, obrađeno meso je sasvim druga priča. U pitanju je meso koje je ili dimljeno, sušeno, usoljeno ili je u njega dodata velika količina aditiva. Slanina, salama, šunka i kobasice su primeri ove vrste mesa, a pored toga što su prepune soli i masti, ove namirnice imaju veoma malu količinu vitamina i minerala.
Preporučena dnevna doza mesa
Zdravstveni radnici preporučuju da dnevno jedemo maksimum 70 grama obrađenog mesa, odosno oko 500 grama nedeljno.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*