Kada je vreme za slatkiš?

11/08/2022 11:11

Kada je vreme za slatkiš?

Retko ko može odoleti slatkišima! Iako nisu najzdravija namirnica, potrebna za slatkišima je prirodna, međutim, konzumacija mora biti umerena, navode stručnjaci.

Kao i za sve ostale namirnice, tako i za ukusne dezerte, postoji odgovarajuće vreme.

Vreme je za dezert

Stručnjaci navode da postoji vreme kada je najbolje jesti slatkiše. Naime, namirnice poput belog hleba i pekarskih proizvoda ne bi trebalo jesti za doručak.

Najbitniji trenutak za pravilan i izbalansiran obrok je doručak, kada se unosi “gorivo” potrebno za funkcionisanje tokom celog dana. Od velike je važnosti da nivo šećera u krvi bude postojan. Ukoliko se vodite mišlju da je visokokaloričnu hranu bolje pojesti što ranije, to bi vam na kraju moglo i naškoditi. Naime, u tom slučaju telu niste omogućili potrebnu energiju za predstojeći dan.

Prema preporuci stručnjaka, nikada nije pravo vreme za obrok prepun šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. Ukoliko nema ravnoteže koju obezbeđuju proteini i ugljeni hidrati poput voća i povrća, nivo šećera u krvi naglo će porasti, a zatim isto tako i opasti. U tom slučaju ponovo ćete osetiti glad i ostaćete bez energije.

Savetuju se namirnice koje su izvor proteina i dobrih ugljenih hidrata. Za doručak je najbolje pojesti tvrdo kuvano jaje ili orašaste plodove. Takođe prpeoručuju se i zobene kaše bogate bademom, jabuke sa kikiriki puterom ili tost sa slaninom i paradajzom.

Želju za slatkim zadovoljite pred kraj dana, pre spavanja, jer ćete na taj način izbeći pad šećera u krvi.

11/08/2022 11:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments