Zašto pametni fitnes satovi mogu da nanesu više štete nego koristi?

28/01/2022 19:36

Zašto pametni fitnes satovi mogu da nanesu više štete nego koristi?

Vaš pametni sat može imati sve moguće funkcije, ali kada je u pitanju vaše opšte zdravlje, možda vam i nešto i oduzima.

Uređaji kao što su Apple Watch i Garmin pametni satovi postaju sve sofisticiraniji, a neki modeli sada mogu da otkrivaju nepravilan srčani ritam. Ovi visokotehnološki nosivi uređaji sposobni su da upozoravaju korisnike kada se nešto čini da nije u redu, što u teoriji zvuči korisno, ali može doneti više štete nego koristi, kažu profesionalci.

Negativan uticaj na duševni mir

U 2020. godini, studija finansirana od strane Nacionalnog instituta za zdravlje otkrila je da ove vrste uređaja mogu uticati na duševni mir korisnika izazivajući psihološke probleme, kao što je povećana anksioznost. Istraživači studije su pregledali zapise sedamdesetogodišnje žene sa atrijalnom fibrilacijom, stanjem definisanim kao nepravilan srčani ritam, koje povećava rizik od moždanog udara. Ona je imala epizode ​​anksioznosti zbog nošenja osetljivog pametnog sata koji je napravio 916 snimaka elektrokardiografije u jednoj godini. . Pacijentkinja je verovala da mnoga obaveštenja na satu signaliziraju koronarne incidente, zbog čega je bivala pojačano zabrinuta.

Zbog svog pametnog sata, žena je imala 12 nepotrebnih poseta urgentnoj i ambulantnoj klinici, kao i niz telefonskih poziva provajderima, od kojih nijedan nije promenio njen postojeći tretman, primećuje se u studiji. To je takođe zadalo udarac njenom mentalnom zdravlju, i na kraju je primila šest sesija kognitivne bihejvioralne terapije kako bi se izborila s anksioznošću.

Mač sa dve oštrice

Lekari kažu da je ovo sve češće. „Sa distribucijom pametnih satova i drugih nosivih uređaja za fitnes, postoji mnogo više informacija kojima pacijenti sada imaju pristup, a to je mač sa dve oštrice“, rekao je Adam Skolnik, kardiolog na NIU Langone. „S jedne strane, to je sjajno jer pacijenti mogu ranije da otkriju abnormalne srčane ritmove; s druge strane, prečesto se javljaju lažni alarmi za ritmove koji se tumače kao nenormalni, a zapravo su normalni.”

Tokom protekle dve godine, Skolnik je primetio više komunikacija pacijenata u vezi sa očitavanjima njihovih pametnih uređaja. Ali ono što većina korisnika ne zna je da svaki stres za telo, kao što je neadekvatan san, anksioznost ili alkohol, može izazvati normalne, privremene i benigne promene koronarnih arterija.

Praćenje podataka na pametnom satu može da pojača anksioznost

Stavros Mauntantonakis, direktor elektrofiziologije srca u bolnici Lenox Hill, rekao je da to može dovesti do začaranog kruga. „Kada su pacijenti nervozni ili uznemireni, ponekad… pogledaju na sat da bi dobili odgovor, a to im dodatno pojačava uznemirenost, što onda povećava adrenalin u telu i broj otkucaja srca se još više povećava“, rekao je on.

Oba lekara se slažu da bi korisnici trebalo da informišu svoje lekare o bilo kakvim alarmantnim očitavanjima, ali takođe treba da budu svesni da pametni uređaji nisu zamena za lično testiranje. Rezultati uređaja „uvek treba da budu potvrđeni standardnim medicinskim dijagnostičkim testom sa pacijentovim lekarom“, rekao je Skolnik, a Mauntantonakis je dodao: „Ovo nikako nije konačni dijagnostički test“.

Ipak, kliničari se nadaju da će sa poboljšanjima pametni satovi pružiti korisno rano otkrivanje problema kod srčanih pacijenata. „Siguran sam da će njihovi algoritmi nastaviti da se poboljšavaju.., tako da algoritam može da uči iz svojih grešaka i da bude tačniji u otkrivanju“, rekao je Mauntantonakis.

28/01/2022 19:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments