9 zdravstvenih benefita ljute papričice

04/03/2023 10:21

9 zdravstvenih benefita ljute papričice

Iako je najpoznatija kao začin, ljuta paprićica ima brojne benefite po naše zdravlje, a u nastavku saznajte kako ovaj začin može da poboljša naše zdravlje.

Benefiti ljute paprike

1. Uklanja bol

Prvi i najveći benefit ljute paprike jeste da pomaže u uklanjanju bolova u zglobovima i mišićima. Naime, kapsaicin, koja papriku čini ljutu, je aktivan sastojak koji se koristi u lečenju artritisa i bolova i grčeva u mišićima. Razlog se krije u tome što ovaj sastojak utiče na regije mozga koji reaguju na bol.

2. Sagoreva kalorije

U studiji koja je trajala šest nedelja, pokazano je da pola kafene kašike ljute paprike u obroku umanjuje apetit i sagoreva kalorije, te utiče na mršavljenje. Uz to, umanjuje želju za slanom, masnom i slatkom hranom.

3. Otčepljuje zapušen nos

Kapsaicin stimuliše nazalne prolaze i otpušuje zapušene sinuse i nos. Zato, ukoliko ste prehlađeni, konzumirajte ljutu hranu, začinjenu ovom paprikom.

4. Umanjuje nivo šećera u krvi

Jedna studija pokazala je da osobe koje imaju dijabetes, a koji su konzumirali obroke sa ljutom paprikom, imali su manji nivo šećera u krvi i koristili su manje doze insulinske terapije.

5. Uklanja simptome psorijaze

Nanošenje kapsaicina pokazalo se delotvorno kod psorijaze, jer ovaj sastojak uklanja svrab i druge simptome ovog kožnog oboljenja.

6. Poboljšava cirkulaciju

Zbog toga što ljuta paprika ubrzava krvotok, pomaže pri lečenju medikamentima, jer je dejstvo brže. Uz to, ljuta paprika umanjuje i krvni pritisak.

7. Loš zadah

Ljuta paprika utiče na pojačano lučenje pljuvačke, koja igra ključnu ulogu u sprečavaju lošeg zadaha. Naime, suva usta doprinose ružnom mirisu, dok usled lučenja pljuvačke, usta budu vlažna, pa se samim tim iz njih ne oseti.

8. Dobar izvor vitamina A

Ovaj vitamin utiče na zdravlje očiju, poboljšava funkciju mozga, jača imunitet, promoviše rast ćelija i održava zdravlje kože. Uz to, on je moćan antioksidant koji uklanja upale jer se bori sa slobodnim radikalima.

9. Bolje varenje

Kako je već napomenjeno, ljuta paprika podstiče lučenje pljuvačke, koja je veoma važna za varenje. Ljuta paprika pomaže protoku enzima koji učestvuju u razgradnji hrane, stimuliše želučane sokove, te pomaže telu da svari i hranu i toksine.

04/03/2023 10:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments