Šta je nomofobija i kako se manifestuje?

11/05/2018 12:49

Šta je nomofobija i kako se manifestuje?

U moru fobija današnjeg, modernog sveta, isplivala je još jedna – nomofobija. Svaka fobija ima simptome koji je karakterišu, pa tako i ova nova.

Naučnici su zabeležili više od 250 fobija, a njihovi uzroci najčešće leže u nekom traumatičnom životnom iskustvu.

Šta je nomofobija?

Ukoliko vas obliva znoj i ne možete da iskontrolišete disanje, osećate jezu i drhtite, preterano brinete o mobilnom telefonu – verovatno patite od ove fobije.

Naime, savremeni svet ne može da funkcioniše bez tehnologije. Otkriće novih aparata i svakodnevni razvoj tehnologije stvara potrebu za novim aparatima, što u pojedinim slučajevima dovodi do zavisnosti, pa i do određenih, novih fobija.

Pogledajte i: Znate li šta je autofobija?

Profesori psihologije ovu pojavu fobije objašnjavaju kao dramatičan događaj, negativno iskustvo koje je ostalo sačuvano u mozgu, te je dovoljan samo odgovarajuć okidač, koji će pokrenuti fizičku reakciju.

Osobe koje pate od nomofobije, ne mogu da podnesu da im mobilni telefon nije pri ruci ili da im se baterija isprazni. Oni pokazuju simptome kao što su vrtoglavica, teško disanje i drhtavica. U pitanju je fobija, kako navode stručnjaci, koja se širi poput prave zaraze.

Nomofobija je nastala od sklopa reči nomo i fobija, a nomo u prevodu znači “no mobil” ili bez telefona.

Pogledajte i: Znate li šta je gelotofobija?

Anketa koja je sprovedena na području Velike Britanije pokazala je da se 66 posto ljudi užasava pomisli da ostane bez svog mobilnog uređaja. Pojedine osobe ne mogu da funkcionišu ukoliko nemaju dva ili tri uređaja kod sebe, dok prosečni korisnici, u toku dana i do 34 puta provere da li im je telefon pri ruci.

Nomofobija ume neprijatno da se manifestuje kroz bol u grudima, mučninu, vrtoglavicu, drhtavicu i otežano disanje, poput klasičnog napada panike.

U pitanju je fobija koja češće pogađa žene, iako su muškarci oni koji više koriste mobilne telefone. Mlađe generacije odrastaju uz tehnologiju i internet, pa tako predstavljaju i najrizičniju grupu, jer se najteže razdvajaju od svojih mobilnih uređaja.

11/05/2018 12:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments