Patite li i vi od “sedeće” bolesti?

15/09/2017 12:59

Patite li i vi od “sedeće” bolesti?

Istraživači kažu da “bolest sedenja” uistinu postoji, a da oni koji imaju takvu prirodu posla, imaju veće šanse od preuranjene smrti.

Američki naučnici sa Univerziteta Kolumbija kažu da odsrasli ljudi koji bez prestanka sede dva sata, imaju veće šanse da razviju brojna oboljenja i tako uzrokuju preuranjenu smrt.

“I prethodne studije pokatale su da dugotrajno sedenje, bez pauze, utiče na zdravlje. Pored povećanja rizika od kardiovaskularnih oboljenja, sedenje može da uzorkuje brojne vrste kancera, dijabetes i gojaznost”, kažu u studiji.

Naučnici su dali savete kako sprečiti bolest sedenja i tako poboljšati svoje zdravlje:

Podsetnik– stavite alarm na svoj telefon da na svakih 30 minuta ustanete od stola i odete na primer po čašu vode. Ili se pak samo prošetajte po kancelariji.
Ustanite-ukoliko ste na sastanku, pokušajte da stojite. Isto možete da uradite i dok na primer telefonirate sa nekim klijentom.
Unesite fizičku aktivnost u poslovnu rutinu– umesto lifta koristite stepenice ili izađite stanicu ranije kada dolazite na posao. Ove male, naizgled bezazlene promene, mogu sprečiti brojne zdravstvene probleme.

15/09/2017 12:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments